Shëndetësi

sht282022

Prostasina në gjak, një shënjues për zhvillimin e diabetit dhe vdekshmërisë nga kanceri

Sipas një studimi të publikuar në Diabetologia, njerëzit me nivele të larta të prostasinës në gjak mund të jenë më të rrezikuar për të zhvilluar diabet. Për më tepër, duket se ata me nivele të larta të prostasinës dhe glukozës kanë një rrezik gjithashtu më të lartë për të vdekur nga kanceri.

Siç theksohet nga bashkëautori i studimit Gunnar Engström nga Universiteti Lund në Malmö, ky studim hedh dritë mbi lidhjen biologjike ndërmjet diabetit dhe kancerit. "Prostasina mund të jetë vetëm një treguese e fillimit të mundshëm të sëmundjes, ose mund të jetë e rëndësishme nga pikëpamja shkakësore, gjë e cila është interesante sepse rrit mundësinë e synimit të kësaj proteine me trajtimet e ardhshme si për diabetin ashtu edhe për kancerin", tha ai.

Dihet se diabeti lidhet me rritjen e rrezikut për kancer. Nga ana e saj, prostasina, e cila stimulon kanalin e epitelit të natriumit, është e lidhur me metabolizmin e glukozës dhe patologjinë tumorale të shoqëruar me hipergliceminë. Megjithatë, lidhja midis prostasinës, diabetit dhe vdekshmërisë nga kanceri është ende e paqartë.

Analiza përfshiu 4658 të rritur (361.8% me diabet) me moshë mesatare 58 vjeç, pjesëmarrës në një studim të kryer në qytetin e Malmös në vitet 1990. Pas përshtatjes për disa faktorë, ndër të cilët: mosha, pirja e duhanit dhe kolesteroli LDL, nivelet e larta të prostasinës u shoqëruan me praninë e diabetit (OR për diabetin mbizotërues në kuartilin më të lartë të prostasinës kundrejt më të ulëtit 1,95).

Duke përjashtuar pacientët me diabet, u vu re se në një ndjekje mesatare prej afërsisht 22 dhe 24 vjetësh, përkatësisht 702 dhe 651 persona e zhvilluan sëmundjen ose vdiqën nga kanceri. Pjesëmarrësit në kuartilin kryesor të prostasinës kishin 76% më shumë mundësi për të zhvilluar diabet dhe 43% më shumë mundësi të vdisnin nga kanceri. Përveç kësaj, sa herë që përqendrimi i prostasinës dyfishohej, rreziku i kancerit rritej me 139% te njerëzit me nivele të larta glukoze dhe me 24% tek ata pa këtë karakteristikë. Megjithatë, studimi ka disa kufizime, duke përfshirë atë të kryerjes në një qytet të vetëm suedez.

"Prostasina është një shënues i ri rreziku i mundshëm për zhvillimin e diabetit dhe vdekshmërisë nga kanceri, veçanërisht te individët me nivele të larta të glukozës në gjak", tha autori kryesor i studimit Xue Bao nga Universiteti Nanjing në Kinë dhe theksoi dobinë e gjurmimit të origjinës së saktë të prostasinës në gjak dhe përcaktimit nëse lidhja ndërmjet prostasinës dhe diabetit është shkakësore.

 

Diabetologia 2022. Doi: 10.1007/s00125-022-05771-w.
https://doi.org/10.1007/s00125-022-05771-w

Diabetologia News
https://diabetologia-journal.org/2022/08/05/protein-that-may-predict-future-diabetes-risk-and-death-from-cancer-identified/?hilite=%27prostasin%27


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC