Mirëqenie

gus222022

Gjumi. Një komponent që duhet vlerësuar për të mbajtur nën kontroll shëndetin kardiovaskular

Në përditësimin më të fundit të dokumentit "Construct on Cardiovascular Health", të Shoqatës Amerikane të Zemrës, fillimisht u përcaktuan shtatë elementë të dobishëm për vlerësimin dhe ruajtjen e shëndetit kardiovaskular, kohëzgjatja e gjumit është një nga komponentët thelbësor për t'u monitoruar për shëndetin ideal të zemrës dhe trurit.

"Risia pasqyron gjetjet më të fundit të hulumtimit: gjumi ndikon në shëndetin e përgjithshëm dhe njerëzit që kanë modele më të shëndetshme gjumi janë më të aftë të menaxhojnë faktorë të tillë si pesha, presioni i gjakut ose rreziku i diabetit të tipit 2", thotë Donald Lloyd-Jones, nga Universiteti Northwestern, Çikago dhe president i Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA), autori kryesor i studimit të botuar në Circulation.

Komponentët Life's Essential 8 ™ të shëndetit optimal kardiovaskular ndahen në dy fusha kryesore: sjelljet shëndetësore, dieta, aktiviteti fizik, ekspozimi ndaj nikotinës dhe gjumi, dhe faktorët shëndetësorë, indeksi i masës trupore, kolesteroli, glukoza dhe vlerat e presionit të gjakut. Indikacionet për aktivitetin fizik, indeksin e masës trupore dhe presionin e gjakut nuk kanë pësuar asnjë ndryshim në krahasim me dokumentin e mëparshëm. Sa i përket dietës, është propozuar një udhëzues i ri për të vlerësuar cilësinë e saj për të rriturit dhe fëmijët.

Për të llogaritur ekspozimin ndaj nikotinës, shtohet përdorimi i pajisjeve të tilla si cigaret elektronike dhe gjithashtu llogaritet ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë. Për sa i përket lipideve, rekomandohet përdorimi i kolesterolit jo-HDL në monitorim, në vend të kolesterolit total, ndërsa për glukozën në gjak rekomandohet vlerësimi dhe matja e hemoglobinës së glikuar. Masa e prezantuar në këtë përmbledhje, siç edhe u përmend, është kohëzgjatja e gjumit.

Orët ideale të pushimit llogariten si 7-9 orë në ditë për të rriturit, 10-16 orë çdo 24 orë për fëmijët deri në pesë vjeç, 9-12 orë nga 6-12 vjeç dhe 8-10 orë për fëmijët 13-18 vjeç.

Secili komponent i Life's Essential 8 ™ ka një sistem vlerësimi të përditësuar që varion nga 0 në 100 pikë, që përfaqëson mesataren e pikëve për secilën nga tetë masat shëndetësore. Rezultatet e përgjithshme nën 50 pikë tregojnë shëndet të dobët kardiovaskular, ato 50-79 pikë tregojnë shëndet të moderuar kardiovaskular dhe ato më të mëdha se 80 pikë tregojnë shëndet të lartë kardiovaskular. Sistemi i ri i vlerësimit mund të zbatohet çdo individ mbi dy vjeç.

 

Circulation 2022. Doi: 10.1161/CIR.0000000000001078


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC