Farmaci

qer202024

Pneumokoku. FDA miraton vaksinën e re për të rriturit. Ja, për çfarë bëhet fjalë

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) në SHBA miratoi vaksinën e gjeneratës së re, Capvaxive, për mbrojtjen e të rriturve nga sëmundjet pneumokoksike. Kjo sëmundje mund të shkaktojë infeksione në pjesë të ndryshme të trupit, si p.sh. në mushkëri, ku mund të nxisë pneumoni. Ekzistojnë rreth 100 shtame bakteriale të ndryshme që mund t'i shkaktojnë këto infeksione.

Capvaxive është thjesht e projektuar për të ndihmuar dhe mbrojtur të rriturit nga serotipet që shkaktojnë pjesën më të madhe të rasteve të sëmundjes pneumokoksike invazive (IPD). Capvaxive u miratua për të rriturit e moshave 18 vjeç e lart. Sëmundja pneumokoksike përhapet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me sekrecionet respiratore, si pështyma, ose mukoza. Fëmijët e moshave 5 vjeç e poshtë dhe të rriturit në moshat 65 vjeç e lart janë më të rrezikuar nga transmetimi i sëmundjes.

Vaksina Capvaxive ka treguar se prodhon një përgjigje imunitare ndaj të 21 serotipeve të bakterit të synuar në një shumëllojshmëri popullatash të rritura të studiuara. Kjo e kthen Capvaxive në një mundësi që ngjall shpresa për parandalimin e infeksioneve të rënda të shkaktuara nga shtame të ndryshme të baktereve pneumokoksike.

Miratimi i kësaj vaksine nga FDA përbën një zhvillim të rëndësishëm në parandalimin e sëmundjeve pneumokoksike te të rriturit. Me një çmim të përballueshëm dhe me mundësinë e mbulimit të plotë pa kosto shtesë për përdoruesit, kjo vaksinë e re mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin publik, duke reduktuar ngarkesën  e infeksioneve të rënda dhe duke përmirësuar cilësinë e jetës për miliona njerëz.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC