sëmundje

dhj152022

Ndotja atmosferike rrit rrezikun për multimorbiditet

Ndotja atmosferike e shkaktuar nga trafiku rrit rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve fizike dhe mendore në terma afatgjatë, sipas një studimi të botuar në Frontiers in Public...
transparent

shk72023

Lidhja e fortë që ekziston mes rasteve të melanomës dhe plotësimit me vitaminë D

Njerëzit që marrin rregullisht suplemente të vitaminës D janë më pak të rrezikuar për të zhvilluar melanomë, në krahasim me ata që nuk e marrin këtë suplement. Në këtë përfundim...
transparent

shk282023

28 shkurti 2023, i pesëmbëdhjeti vit kur ngrihet zëri për Sëmundjet e rralla

Sipas përkufizimit të miratuar nga Bashkimi Evropian, sëmundjet e rralla janë ato që prekin më pak se 5 vetë në 10,000 (1:2,000). Megjithëse vlerësohet se ka rreth 7.000...
transparent

pri42023

Depresioni. Ndikimi i mikrobiomës dhe shtamet e lidhura me simptomat

Një shumëllojshmëri mikroorganizmash, si bakteret dhe viruset jetojnë brenda trupit të njeriut, duke ndërtuar kështu mikrobiomën, e cila nëpërmjet prodhimit të lëndëve...
transparent

mar112024

Prebiotikët. Marrja e tyre përmirëson funksionin cerebral te moshat 60 vjeç e lart

Një studim i ri, i publikuar në Nature Communications, ka treguar se konsumi i një prebiotiku përmirëson performancën gjatë testeve te të moshuarit edhe me vetëm...
transparent

pri232024

Java Evropiane e Imunizimit. ECDC: shtim i rasteve me fruth dhe pertusis në Evropë

Në periudhën mars 2023-shkurt 2024, u regjistruan 5770 raste me fruth dhe të paktën 5 të vdekur për shkak të kësaj sëmundjeje infektive. Gjatë së njëjtës periudhë, është...
transparent

maj212024

Bakteret multirezistente ndaj antibiotikëve. Lista e përditësuar e OBSH-së

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka ndryshuar Listën e Patogjeneve Përparësore Bakteriale (BPPL) të vitit 2017, duke evidentuar 15 shtame bakteriale rezistente ndaj...
transparent

maj282024

Aknet. Kequshqyerja nxit zhvillimin dhe përkeqësimin e tyre. Ja, ushqimet që duhen shmangur

Produktet e qumështit, çokollatat dhe yndyrat e ngopura luajnë një rol thelbësor në zhvillimin e akneve, ndërsa përsa i përket alkoolit, produkteve të kripura, glutenit dhe...
transparent

qer52024

Obeziteti dhe mbipesha ndryshojnë mikrobiotën kutane. Shëndeti i lëkurës, në rrezik

Përveç implikimeve të njohura për shëndetin kardiovaskular dhe atë metabolik, u demonstrua se obeziteti ndikon ndjeshëm edhe në shëndetin e lëkurës, një aspekt shpesh i...
transparent

qer122024

Streptokoku. Infeksioni mund të shkaktojë glomerulonefrit akut. Ja, simptomat që duhen monitoruar

Infektimi me streptokok, që te fëmijët në përgjithësi paraqitet me faringit ose tonsilit, mund të shkaktojë edhe glomerulonefrit akut, një patologji renale që mund të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC