parandalim

nën142018

ASA në doza të ulëta, redukton edhe rrezikun për tumor kolorektal

Acidi acetilsalicilik redukton ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të kancerit te pacientët me rrezik të lartë kardiovaskular. Këtë e ka bërë të ditur Bayer-i, duke nënvizuar se, me...
transparent

maj152019

Kanceri i gjirit in situ. Tamoxifeni shfaq efikasitetin edhe me doza të ulëta

Administrimi për 3 vjet i tamoxifenit me doza të ulëta (5 miligramë në ditë) është në gjendje të reduktojë me 50% riskun e recidivës dhe me 75%, riskun e një tumori të ri, me efekte të padëshiruara shumë të vogla te pacientet me...
transparent

qer172019

Diabeti 2. Dulaglutide parandalon eventet kardiologjike dhe renale

Dulaglutide, agonist i receptorit të glucagon-like peptide (GLP-1), mund të ndihmojë në parandalimin e ngjarjeve kardiovaskulare te të rriturit në rrezik të lartë, me diabet të tipit 2. Këtë e sugjerojnë rezultatet e studimit...
transparent

sht242019

Sëmundjet kardiovaskulare. Një pilulë e vetme, efikase për parandalimin e infarkteve dhe iktusit

Sipas rezultateve të një studimi të botuar në “Lancet”, një pilulë me shumë përbërës dhe me dozë fikse, që duhet të merret një herë në ditë, ka rezultuar efikase në...
transparent

tet152019

HIV. FDA-ja aprovon barin e ri që parandalon transmetimin

Në SHBA, Administrata e Ushqimit dhe e Barnave, ka aprovuar një medikament të ri, për parandalimin e transmetimit të virusit HIV, të ashtuquajturin “Prep”. Bëhet fjalë, thuhet në komunikatën e agjencisë, për pilulën...
transparent

pri292020

Kanceri kolorektal. Aspirina redukton rrezikun, por kujdes me gjakderdhjen

Sipas një studimi të botuar në “Annals of Oncology”, marrja e aspirinës do të shoqërohej me një reduktim të rrezikut për kancer kolorektal dhe kancere të tjera të sistemit gastrointestinal. Përdorimi i rregullt i aspirinës, ose...
transparent

qer32020

Preklampsia. Aspirinë me dozë të ulët, për parandalim efektiv

Më shumë se gjysma e grave në rrezik për preklampsi nuk e marrin aspirinën si masë parandaluese dhe vënia në dispozicion e medikamentit në farmacitë lokale mund t’i ndihmonte ato për të mos e zhvilluar sëmundjen...
transparent

kor202020

Vaksinimi kundër HPV-së. Udhëzime të reja nga Shoqata Amerikane e Kancerit

Shoqata Amerikane e Kancerit ka botuar udhëzime të përditësuara për vaksinimin kundër HPV-së, bazuar në një përditësim të vitit 2019 nga Komiteti Federal Këshillues për Praktikat e Imunizimit. Përditësimi adreson tre çështje...
transparent

gus312020

Colchicine rezulton shumë efektive në parandalimin kardiovaskular. Ja, studimet

Një rënie prej 23% e vdekjes nga ngjarjet kardiovaskulare dhe nga ngjarje të tilla si infarkti dhe iktusi jofatal, për pacientët që janë në fazën e parandalimit sekondar pas sëmundjes. Ky është rezultati i studimit të pavarur...
transparent

sht12020

Covid-19 dhe imuniteti natyror. Studiohet laktoferrina për parandalimin dhe terapinë

Laktoferrina, një glikoproteinë e imunitetit natyror, mund të jetë e dobishme në luftimin e infeksionit dhe inflamacionit të shkaktuar nga coronavirusi i ri, duke vepruar si një barrierë natyrale e mukozës, si respiratore, ashtu edhe...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC