Farmaci

qer32020

Preklampsia. Aspirinë me dozë të ulët, për parandalim efektiv

Më shumë se gjysma e grave në rrezik për preklampsi nuk e marrin aspirinën si masë parandaluese dhe vënia në dispozicion e medikamentit në farmacitë lokale mund t'i ndihmonte ato për të mos e zhvilluar sëmundjen, sipas një editoriali të botuar në "Drug and Therapeutics Bulletin". "Preklampsia është shkaku kryesor i lindjes së parakohshme, i rritjes së kufizuar të fetusit dhe i foshnjave të lindura të vdekura dhe rrit rrezikun e shtrimit në spital për nënën para lindjes. Udhëzimet kombëtare rekomandojnë që gratë në rrezik për preklampsi të fillojnë të marrin aspirinë me dozë të ulët si një regjim parandalues në 12 javë të shtatzënisë", shpjegon Joanna Girling (Spitali Universitar West Middlesex në Londër), autore e artikullit.

Ekspertja pretendon se kjo situatë është krijuar për shkak të shqetësimeve për marrjen e medikamenteve gjatë shtatzënisë dhe problemeve logjistike. Për shembull, mamitë në shumicën e njësive të maternitetit nuk mund të përshkruajnë ose të japin aspirinë dhe i këshillojnë nënat e ardhshme të shkojnë te mjeku i tyre për të marrë një recetë, por pa dyshim që kjo kërkon kohë dhe shkakton vonesa në fillimin e trajtimit parandalues ose bën që ai të mos fillojë. Zgjidhja më e thjeshtë do të ishte që gratë në rrezik të marrin aspirinë me dozë të ulët në farmacinë e tyre lokale, por lind një problem për farmacistët, pasi aspirina nuk tregtohet zyrtarisht për trajtimin e preklampsisë. Autorja argumenton se disa farmacistë do të shqetësohen se kjo mungesë autorizimi mund të tregojë siguri të dobët në përdorimin e aspirinës për preklampsinë, ndonëse mungesa e licencës zyrtare për këtë indikacion me shumë mundësi, ka arsye komerciale. Por eksperti është i bindur se nga një këndvështrim mjekësor, financiar ose mirëkuptues nuk është mirë të pengohet qasja ndaj barnave në farmacitë lokale.

"Nëse duam seriozisht të shtojmë ndërhyrjet e ruajtjes së jetës me kosto të ulët të rekomanduar në rang kombëtar, nevojitet të hartojmë një protokoll kombëtar që lejon farmacistët e komunitetit të ofrojnë aspirinë me dozë të ulët për gratë që janë në rrezik për preklampsi", përfundon Girlingu.


Drug and Therapeutics Bulletin 2020. Doi: 10.1136/dtb.2020.000003
https://doi.org/10.1136/dtb.2020.000003


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC