ASPIRINA

kor102014

Udhëzime nga NICE për FA: antikoagulantë të rinj që zëvendësojnë ASA

Nuk duhet më të përdoret acidi acetilsalicilik (ASA– aspirina) për parandalimin e iktusit në pacientët me fibrilacion atrial (FA): rekomandimi është përfshirë në udhëzimet e reja të NICE (National Institute For Health and Care Excellence).
transparent

tet172014

Formulimi i ri i aspirinës

Aspirina, bari më i njohur në botë (116 vjeçar) është riformuluar.
transparent

nën262014

Aspirina e klonidina të marra në periudhën perioperatore, shkaktojnë dëmtim akut në veshka

Te pacientët që i janë nënshtruar kirurgjisë madhore jo-kardiake, aspirina ose klonidina, të dhëna në periudhën para dhe pas operacionit, nuk e pakësojnë rrezikun e dëmtimit akut të veshkave. Ky është përfundimi i një studimi klinik të aplikuar në 6.905 pacientë,
transparent

maj302015

EMA konfirmon risqet e ibuprofenit në doza të larta

Në fund të revizionimit të zbatuar nga PRAC, Agjencia Evropiane e Barnave konfirmon nevojën për të përditësuar informacionet e barnave që përmbajnë ibuprofen. Rekomandimet lidhen me rritjen e lehtë të riskut të problemeve kardiovaskulare, si infarkti dhe iktusi te pacientët që marrin barna me përmba
transparent

maj302015

EMA konfirmon risqet e ibuprofenit në doza të larta

Në fund të revizionimit të ndërmarrë nga PRAC, Agjencia Evropiane e Barnave konfirmon nevojën për të përditësuar informacionet e barnave që përmbajnë ibuprofen. Rekomandimet lidhen me rritjen e lehtë të riskut të problemeve kardiovaskulare, si infarkti dhe iktusi te pacientët që marrin barna me përm
transparent

gus272015

Efekti mbrojtës i aspirinave dhe AIJS-ve afatgjata në tumorin kolorektal

Marrja e 1 ose 2 aspirinave me doza të ulëta në ditë për të paktën 5 vjet lidhet me një risk më të vogël për tumor kolorektal, bazuar në një studim të publikuar në “Annals of Internal Medicine” dhe të zhvilluar nga “Danish cancer society research center” në Kopenhagen
transparent

sht282015

Rekomandime të reja për përdorimin e aspirinës mbi bazën e moshës

Përfitimet e aspirinës në doza të ulëta i tejkalojnë efektet e mundshme anësore vetëm në grupmoshën 50-59 vjeç. Fakti është konfirmuar nga “U.S. Preventive services task force”, grupi i pavarur ekspertësh amerikanë të ngarkuar në nxjerrjen e rekomandimeve mjekësore.
transparent

tet232015

Nis studimi më i madh mbi efektin e aspirinës në parandalimin e rishfaqjes së tumoreve

Ka nisur në Britaninë e Madhe eksperimenti më i madh që synon të tregojë nëse aspirina është në gjendje të parandalojë përsëritjen e tumoreve. Studimi përfshin 11 mijë persona që janë kuruar ose janë ende në trajtim pasi janë prekur nga kanceri i gjirit, prostatës, zorrës së trashë, stomakut ose ezo
transparent

nën162015

Acidi acetilsalicilik, gabohet shpesh me diagnozën për alergji

Rreth 1/3 e pacientëve kardiologjikë ambulatorë mund të shmangë në mënyrë të gabuar marrjen e acidit acetilsalicilik me bindjen se janë alergjikë ndaj barit. Po ashtu, në shumë raste informacioni i gabuar shkruhet në mënyrë eksplicite në kartelën klinike të pacientit.
transparent

dhj22015

Termometrat periferikë nuk e matin saktë temperaturën

Termometrat periferikë të cilët vendosen në vesh ose poshtë sqetullës nuk vlerësojnë me saktësi temperaturën trupore, të paktën sipas një artikulli të publikuar në “Annals of Internal Medicine” dhe të nënshkruar nga Daniel Niven nga Departamenti i Mjekësisë kritike në Calgari, Kanada.
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC