Shëndetësi

qer172019

Diabeti 2. Dulaglutide parandalon eventet kardiologjike dhe renale

Dulaglutide, agonist i receptorit të glucagon-like peptide (GLP-1), mund të ndihmojë në parandalimin e ngjarjeve kardiovaskulare te të rriturit në rrezik të lartë, me diabet të tipit 2. Këtë e sugjerojnë rezultatet e studimit REWIND, i cili është prezantuar në sesionet shkencore të Shoqatës Amerikane të Diabetit dhe botuar në "Lancet" nga grupi i punës i udhëhequr nga Hertzel Gerstein (Universiteti McMaster dhe Shkencat Shëndetësore në Hamilton, Kanada).
Rreth 9,900 të rritur 50 vjeç e lart, nga 371 qendra në 24 shtete, me hemoglobinë A1c të barabartë me 9,5% ose më të ulët, të zbuluar gjatë periudhës së marrjes së të paktën dy agjentëve oralë hipoglicemikë, u randomizuan për të shtuar dulaglutid subkutan (1.5 mg) ose placebo çdo javë në terapinë e tyre.

Pjesëmarrësit kishin përjetuar tashmë një ngjarje kardiovaskulare ose paraqitnin faktorë të rrezikut kardiovaskular. Gjatë një ndjekjeje mesatare prej pesë vjetësh, rezultati kryesor, i përbërë nga një infarkti i miokardit, iktusi ose vdekja nga sëmundja kardiovaskulare ose shkaqe të panjohura, është verifikuar dukshëm më rrallë në grupin e trajtuar me shtimin e dulaglutides sesa në grupin e menaxhuar me placebo (12.0%, në krahasim me 13.4%). Në një analizë të dytë eksploruese, të botuar gjithashtu në "Lancet", të njëjtët studiues kanë zbuluar se dulaglutide ishte në gjendje edhe të zvogëlonte rrezikun e një rezultati të përbërë të veshkave, duke treguar një efekt të qartë në përparimin e makroalbuminurisë.

Sipas studiuesve, dulaglutide mund të konsiderohet i përshtatshëm për menaxhimin e diabetit në këtë popullsi pacientësh. "Nëse duam të zvogëlojmë ndërlikimet e diabetit, do të duhet të kapërcejmë inercinë klinike dhe së shpejti të përqafojmë ato terapi që modifikojnë sëmundjen, mundësisht, në kombinim. Studimi REWIND jep një tregues të fortë në këtë drejtim", komentojnë në një editorial të lidhur, Subodh Verma dhe David Mazer (Universiteti i Torontos) dhe Vlado Perkoviç (Universiteti Uellsit të Ri Jugor në Sidnej, Australi).


Lancet 2019. Doi: 10.1016/S0140-6736(19)31149-3
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)31149-3/fulltext

Lancet 2019. Doi: 10.1016/S0140-6736(19)31150-X
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)31150-X/fulltext

Lancet 2019. Doi: 10.1016/S0140-6736(19)31267-X
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)31267-X/fulltext


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC