Farmaci

qer72024

Oxalicum acidum, profili dhe veprimi

Acidi oksalik (Oxalicum acidum), me pamjen e një pluhuri kristalor të bardhë në formën e oksalateve, gjendet natyrshëm në disa bimë dhe në trupin e njeriut. Nëse merret nga brenda si acid, ai është një helm i fuqishëm, antidoti i të cilit është uji i gëlqeres. Njihet që në shekullin e 19-të për trajtimin e disa patologjive që prekin të rriturit dhe të moshuarit, pak i përdorur tek fëmijët dhe adoleshentët.

Udhëzimet kryesore të përdorimit
Nga eksperimentimi dhe vëzhgimi patogjenetik u evidentua veprimi në:
-Sistemin nervor: nevralgji periferike me mpirje dhe parezë. Dhimbjet fillojnë në shtyllën kurrizore dhe shtrihen deri në gjymtyrë, me natyrë therëse. Shoqërohet me lodhje ekstreme. Gjymtyrët e poshtme janë të mpira, të ftohta, të pandjeshme, si në sklerozën e shumëfishtë cerebrale dhe posteriore të shtyllës kurrizore. Dhimbjet therëse janë të pranishme në disa pjesë të trupit. Dhimbje në kyçin e dorës, si të ishte i ndrydhur.
-Zemër: Palpitacion dhe dispne në kardiopati organike. Kyç i dobët i dorës. Simptomat kardiake zhvillohen deri në afoni. Dhimbje akute në zonën e poshtme të mushkërisë së majtë, e cila shtrihet deri në epigastrium, duke bllokuar frymëmarrjen. Dhimbje që reflektohen në shpatullën e majtë, angina pectoris. Pamjaftueshmëri e aortës.
-Traktin respirator: Afoni nervore me çrregullim kardiak. Ndjesi djegieje nga fyti e poshtë. Frymëmarrje spasmodike me kufizim të laringut dhe toraksit. Ngjirje zëri, afoni, paralizë e tensorëve të kordave të zërit, dispne, me frymëmarrje të shkurtra dhe të vrullshme.
- Sistemin tretës: dhimbje e fortë në epigastrium, e lehtësuar nga emetimi i ajrit. Prekja më e vogël provokon një dhimbje therëse. Ndjesi të ftohti poshtë epigastriumit. Gogësimë e hidhur dhe acide, e cila përkeqësohet gjatë natës. Nuk toleron luleshtrydhet.
-Dhimbjen në pjesë e sipërme të abdomenit dhe në zonën e kërthizës dy orë pas ngrënies, për shkak të meteorizmit. Djegie në pika të vogla të barkut, kolika dhe diarre.
-Traktin urinar: Shqetësime të metabolizmit të acidit oksalik: urinim i shpeshtë dhe i bollshëm me djegie në uretër dhe dhimbje në glans gjatë urinimit, pasi urina përmban oksalate.

Simptomat psikike
Nevrasteni me konfuzion dhe marramendje.

Simptomat dhe mënyra e reagimit
Ndjesi nxehtësie në kokë, dhimbjeje në tëmtha, mpirjeje, dobësie, si dhe ndjesi shpimi me gjilpëra.
Përkeqësohet në anën e majtë (reumatizmat).

Dozimi
Nga fuqia e gjashtë deri në të tridhjetën në varësi të simptomave.

E ngjashmja trajton të ngjashmen
Acidi oksalik është një helm i fuqishëm nëse merret nga brenda dhe vepron në shumë organe. Në doza homeopatike, Oxalicum acidum ka një efekt terapeutik në patologjitë me simptoma dhe lokalizim të ngjashëm.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC