SISTEMI NERVOR QENDROR

qer112014

Skleroza multiple: përkufizimi dhe performanca

Skleroza multiple është një sëmundje degjenerative e sistemit nervor qendror që përcakton shkatërrimin progresiv të mielinës guaina e cila rrethon fibrat nervore.
transparent

kor142014

Barna kundër dhimbjes neuropatike, mos nënvlersohen efektet negative

Barnat që përmbajnë gabapentin dhe pregabalin janë shumë të dobishme kundër dhimbjes neuropatike, një gjendje kronike e vështirë për tu trajtuar që vjen si pasojë e një lezioni të sistemit nervor qëndror ose periferik dhe që ndikon negativisht në cilësinë e jetës të atij që vuan.
transparent

gus272014

Stresi kronik, shëndeti dhe bimët adaptogjenike

Stresi kronik është një problem që prek gjithnjë e më shumë botën perëndimore, fëmijët dhe të rinjtë e moshës shkollore.
transparent

jan82018

Ndizet një dritë shprese për sëmundjen e huntingtonit

Në të parin studim mbi njeriun, bari eksperimental Ionis-HTTRx, zhvilluar nga Ionis Pharmaceuticals, ka ulur me sukses nivelin e proteinës mutante huntingtin (mHTT) në lëngun spinal të pacientëve me sëmundjen e huntingtonit. Këtë e thotë Sarah Tabrizi (Universiteti i Londrës), eksperimentuesja kryes
transparent

pri72020

Neuroinflamacioni dhe Covid-19. Në studim substancat mbrojtëse dhe ndihmëse

Coronavirusi sulmon traktin respirator që shkakton sëmundjen Covid-19, por në studim janë objektiva të tjerë të virusit. Me këto hulumtime po merret grupi Epitech, një kompani e angazhuar në farmakologjinë biologjike...
transparent

maj142020

Probiotikët forcojnë mikroflorën intestinale, me efekte të dobishme në sistemin nervor qendror

Të dhënat e OBSH-së tregojnë se një në katër vetë do të vuajë nga një çrregullim mendor ose neurologjik në një pikë të jetës, duke e bërë këtë një nga shkaqet kryesore të...
transparent

sht92022

FDA-ja miraton terapinë enzimatike si trajtimin e parë specifik për deficitin e sfingomielinazës acide

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave (FDA) ka miratuar olipudazën alfa për trajtimin e manifestimeve të mungesës së sfingomielinazës acide (ASMD) në sistemin...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC