pacientë

jan112018

Pacientët ankohen për mungesën e kanabisit: “Po na shtyni drejt krimit!”

“Perspektivat terapeutike të kanabisit janë pa dyshim interesante, por të dhënat që kemi deri më sot për to, nuk mjaftojnë. Kjo është arsyeja se pse për zhvillimin dhe vendosjen e rregullave në këtë treg të ri duhet të vendosë kërkimi shkencor e faktet klinike dhe jo kërkesa e pacientëve që
transparent

mar282018

Qetësuesi efikas për delirin, te pacientët me rrezik të lartë

Qetësuesi dexmedetomidine, me emrin tregtar Dexdor, që merret me doza të ulëta natën, mund të parandalojë delirin në rastet e pacientëve kritikë. Dexdori shkakton një qetësim relativisht sipërfaqësor gjatë të cilit pacienti vazhdon...
transparent

gus142018

FDA-ja propozon zgjerim të gamës së barnave që jepen pa recetë. Ja, skema e parashikuar

Në një deklaratë të tijën, Scott Gottlieb, përfaqësues i FDA-së, bën të ditur se po merren në konsideratë të gjitha mundësitë për të shtuar qasjen e popullsisë ndaj një përzgjedhjeje më të madhe barnash pa përshkrim...
transparent

sht62018

Lorcaserina. Efikase për rënien në peshë, pa shtuar rrezikun kardiovaskular

Kërkuesit kanë përzgjedhur në mënyrë rastësore 12.000 pacientë në mbipeshë ose obezë, të rrezikuar për ngjarje kardiovaskulare, për të marrë lorcaserinë ose placebo dhe i kanë ndjekur për një periudhë mesatare prej më shumë se...
transparent

sht182018

Mjekët e familjes në presion për të kursyer fondin e rimbursimit. FSDKSH: Mjekimi të fillojë me medikamentin më të lirë

Mjekët e familjes kërcënohen me vendin e punës për të mos dhënë barna me rimbursim që i përmban lista e barnave të rimbursueshme, por që janë të kushtueshme. Në qendrat shëndetësore në Tiranë ka disa mjekë të cilët, përveçse...
transparent

sht262018

Skleroza e shumëfishtë. CHMP-ja mbështet përdorimin pediatrik të fingolimodit

Komiteti i Produkteve Mjekësore për Përdorim Njerëzor, në Agjencinë Europiane të Barnave ka rekomanduar miratimin e fingolimodit për trajtimin e fëmijëve dhe adoleshentëve të moshës 10-17 vjeç, me forma recidive-remituese...
transparent

nën142018

Barnat kundër ulcerës dhe antitrombotikët. Të panevojshëm te pacientët terminalë

Pacientëve në fund të jetës, qëllimi terapeutik te të cilët duhet të jetë kontrolli paliativ i simptomave, vazhdojnë t’u përshkruhen barna (një ose më shumë) me efekte parandaluese kundër ulcerës dhe antitrombotikë. Këtë e...
transparent

kor122019

Shumë pacientë me kancer përdorin barna alternative, pa i informuar mjekët kurues

Një e treta e pacientëve me diagnozë të kancerit, përdorin barna plotësuese e alternative dhe shumë prej tyre nuk ua tregojnë këtë mjekëve të tyre. Pacientët më të rinj dhe në veçanti, gratë, kanë më shumë gjasa të përdorin...
transparent

sht272019

Prania e farmacistit në urgjencë. Studimi tregon përfitimet për pacientët

Kthimi i efektit të antikoagulantëve me kompleksin protrombik me katër faktorë (4F-PCC) është thelbësor, por ende nuk dihet qartësisht koha optimale për administrimin e 4F-PCC dhe as dihet nëse administrimi më i shpejtë...
transparent

kor142020

Covid-19. Rriten frikshëm shifrat. Komiteti diskuton kthim në kufizime, por jo izolim

Ditët e para të muajit korrik kanë shënuar rritje të numrit të personave që preken çdo 24 orë, por edhe rritje të numrit të personave që humbin jetën për shkak të Covid-19. Kjo situatë e ka detyruar komitetin teknik të ekspertëve...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC