Farmaci

dhj292020

Vitaminat A, E dhe D reduktojnë çrregullimet respiratore. Ja, çfarë thotë studimi

Marrja e vitaminave A, E dhe D mund të lidhet me një reduktim të çrregullimeve respiratore. Këtë e ka thënë një studim vëzhgues i botuar në "BMJ Nutrition Prevention & Health", sipas të cilit lidhja u gjet me marrjen e vitaminave A dhe E nëpërmjet dietës dhe suplementeve dhe me vitaminën D vetëm nga suplementet. Rezultatet janë fryt i një analize të të dhënave nga pjesëmarrësit në Programin Kombëtar të Ushqimit dhe Ushqimit Rolling 2008-2016, një sondazh që mbledh çdo vit informacion mbi ushqimin dhe pijet e konsumuara nga rreth 1.000 njerëz të zgjedhur rastësisht, që jetojnë familjarisht në Britaninë e Madhe.

Studiuesit morën në konsideratë marrjen e vitaminave vetëm nga dieta (ekspozimi i vazhdueshëm) dhe nga dieta e suplementet (ekspozimi binar), duke i përshtatur sipas disa faktorëve ngatërrues. Në studim u përfshinë 6,115 të rritur të moshës 19 e lart. Nuk ka qenë e mundur të përcaktohet lidhja mes suplementeve të vitaminës C, pasi asnjë pjesëmarrës me probleme të frymëmarrjes nuk i mori ato. Nga ana tjetër, marrja e vitaminave A dhe E nga dieta dhe suplementet është lidhur me një prevalencë më të ulët të çrregullimeve; një lidhje u gjet gjithashtu me marrjen e vitaminës D nga suplementet, por jo nga dieta.
Ky zbulim shton debatin shkencor në lidhje me këtë vitaminë, që është e ulët në rreth gjysmën e popullatës së përgjithshme në Britaninë e Madhe, ku 30% e njerëzve të moshës 65 vjeç e lart nuk arrijnë marrjen e rekomanduar të nutrientëve. "Gjetjet tona janë koherente me hipotezën se suplementimi është thelbësor për ruajtjen e statusit të duhur të vitaminës D dhe potencialisht tregon se vetëm marrja e vitaminës D nga dieta, nuk mund të ndihmojë në mbajtjen e tij", shkruajnë autorët. Duhet theksuar se problemet respiratore përfshinin kushte infektive dhe jo infektive (të tilla si astma, ftohjet, sëmundja pulmonare obstruktive kronike), që, së bashku me faktorë të tjerë, kufizuan përgjithësimin e rezultateve. Për më tepër, nuk duhet të nxirren përfundime në lidhje me pandeminë aktuale Covid-19.

Një kufizim tjetër është numri i vogël i problemeve të frymëmarrjes, të cilat u vetëraportuan. Për autorët, janë të nevojshme hulumtime për të vlerësuar implikimet në kontekstin e pandemisë aktuale, duke përdorur të dhëna nga grupet gjatësore. "Studimi ynë gjithashtu thekson nevojën për mbledhjen e mëtejshme të të dhënave mbi çrregullimet nutricionale dhe respiratore, duke mbuluar zona më të mëdha gjeografike dhe grupe me rrezik të lartë, përfshirë një fokus mbi etni të tjera", përfundojnë ata.


BMJ Nutrition Prevention & Health 2020. Doi: 10.1136/bmjnph-2020-000150
https://doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000150


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC