Ushqyerje

mar132023

Fibrat e psiliumit mund të përmirësojnë dhimbjet nga koliti

Një artikull i publikuar në "Food Hydrocolloids" dhe i nënshkruar nga studiuesit e Universitetit të Nottinghamit në bashkëpunim me kolegët e Institutit Quadram Biosciences dhe Universitetit të Anglisë Lindore, tregon se modifikimi i strukturës së një fibre që gjendet në një shumëllojshmëri produktesh ushqimore favorizon shëndetin e baktereve intestinale duke reduktuar formimin e gazit.

"Ky është një zbulim që mund t'i vijë në ndihmë njerëzve me intolerancë të fibrave dhe sindromën e zorrës së irrituar", thotë bashkautori Gleb Yakubov, profesor i asociuar i fizikës ushqimore në Universitetin e Nottinghamit, i cili së bashku me nënshkruesit e tjerë ekzaminuan psiliumin, një lloj fibre dietike natyrore që gjendet në një sërë produktesh ushqimore, përfshirë drithërat dhe kosin, duke treguar se gjendja fizike e fibrës ka një ndikim të madh në prodhimin e gazit, i cili shpesh lidhet me shqetësimet intestinale.

"Edhe pse fibrat janë një pjesë e rëndësishme e çdo diete, ato mund të shkaktojnë çrregullime intestinale te shumë njerëz, dhe për njerëzit me sindromën e zorrës së irrituar (IBS) ose sëmundje inflamatore intestinale (IBD), mund të jenë shkaktar i shqetësimeve ose dhimbjeve", shpjegojnë autorët.

"Fibra e psiliumit vjen nga farat e Plantago ovata ose dellit bjond. Fara të tilla prodhojnë një material xhelatinoz të quajtur mucilage, i cili vjen në një shumëllojshmëri formash që përmbajnë polisaharide", shkruajnë autorët, duke vënë në dukje se janë pikërisht këto polisaharide që çojnë në prodhimin e acideve yndyrore të dobishme me zinxhir të shkurtër që kontribuojnë pozitivisht në shëndetin intestinal dhe metabolizmin sistemik.

"Ky studim tregon se gjendjet e ndryshme fizike të fibrave ndikojnë në ndarjen e fibrave dietike, duke hapur mundësi të reja për inxhinierinë nga psiliumi përmes përpunimit të farës ose mbarështimit selektiv, fibrave të reja me përfitime klinike superiore se ato të pluhurave të parafinuar të psiliumit që ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve gastrointestinale", përfundon Yakubovi.

 

Food Hydrocolloids 2023. Doi: 10.1016/j.foodhyd.2023.108543
https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.108543


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC