fibra

nën282019

Drithërat integrale dhe fibrat. Testohen efektet mbi sëmundjet jo të transmetueshme

Shtimi i konsumit të drithërave integrale dhe fibrave dietike shoqërohet me rreziqe më të ulëta për sëmundje të ndryshme jo të transmetueshme, sipas një meta-analize të botuar në “Lancet”. Shqyrtimet e mëparshme sistematike...
transparent

qer192020

Konsumimi i fibrave pak të përpunuara i ndihmon pacientët me diabet të jetojnë më mirë

Konsumimi i fibrave mund të përmirësojë kontrollin e diabetit dhe jetëgjatësinë te pacientët me sëmundjen e diabetit, sipas dy studimeve të reja të publikuara nga një grup pune i Universitetit të Otagos. Studimi i parë...
transparent

qer232022

Një dietë e pasur me fibra dietike mund të reduktojë rrezikun e zhvillimit të demencës

Një studim i publikuar në Nutrition Neuroscience tregon se një dietë e pasur me fibra dietike lidhet me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të demencës. Duke u nisur nga...
transparent

sht62022

Kanceri kolorektal. Konsumi i tepërt i ushqimeve shumë të përpunuara rrit rrezikun te burrat

Sipas një studimi të publikuar në British Medical Journal, burrat që konsumojnë ushqime shumë të përpunuara kanë një rrezik 29% më të lartë për të zhvilluar kancer...
transparent

mar132023

Fibrat e psiliumit mund të përmirësojnë dhimbjet nga koliti

Një artikull i publikuar në “Food Hydrocolloids” dhe i nënshkruar nga studiuesit e Universitetit të Nottinghamit në bashkëpunim me kolegët e Institutit Quadram Biosciences...
transparent

maj82023

Zbulohet lidhja ndërmjet fibrave dietike dhe sëmundjeve kardiovaskulare

Konsumi i fibrave që derivojnë nga drithërat, por jo nga frutat dhe perimet, lidhet me një incidencë më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare (CVD), sipas një studimi të...
transparent

sht72023

Mungesa e fibrave në shtatzëni shkakton çrregullime neurozhvillimore te fëmijët

Mungesa e fibrave dietike në shtatzëni mund të rrisë rrezikun për zhvillim të vonuar neurologjik te foshnjat, sipas një studimi të botuar në “Frontiers in Nutrition” nga Kunio...
transparent

mar62024

Zorra e irrituar. Dieta me përmbajtje të ulët të FODMAP lehtëson simptomat. Studimi italian

Sindromi i zorrës së irrituar (IBS) është një nga çrregullimet më të zakonshme të ndërveprimit zorrë-tru dhe shfaqet me simptoma, të tilla si: fryrja, dhimbjet dhe ndryshimet në...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC