Shëndetësi

gus312023

Psoriaza. Nivelet e ulëta të vitaminës D në gjak shtojnë ashpersinë e sëmundjes

Psoriaza është një sëmundje autoimune e lëkurës e shkaktuar nga një mosfunksionim i sistemit imunitar dhe karakterizohet nga forma të ndryshme lezionesh. Simptomat e saj mund të variojnë nga të lehta, të cilat prekin më pak se 3% të trupit, në të rënda, të cilat prekin më shumë se 10% të trupit. Studimet e kryer në disa vende të ndryshme, duke përfshirë Brazilin dhe Nepalin, kanë treguar se nivelet sierike të vitaminës D janë dukshëm më të ulëta te njerëzit me psoriazë dhe lidhen drejtpërdrejt me ashpërsinë e sëmundjes. Për të konfirmuar këtë tezë, studiuesit kryen një nga studimet më të mëdha mbi këtë temë, duke përdorur të dhënat e National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Ata identifikuan 491 raste të prekur nga psoriaza nga mbi 40,000 pjesëmarrës të NHANES dhe mblodhën informacion mbi nivelet e vitaminës D në gjak, sipërfaqen e trupit të prekur nga sëmundja dhe faktorë të tjerë si mosha, gjinia, përkatësia etnike, indeksi i masës trupore dhe zakonet e pirjes së duhanit. 

Për të vlerësuar lidhjen midis niveleve të ulëta të vitaminës D në gjak dhe ashpërsisë së psoriazës, studiuesit përdorën një metodë matematikore të quajtur "regresion linear multivariat". Ata zbuluan se kur nivelet e vitaminës D në gjak ulen, ashpërsia e psoriazës shtohet. Njerëzit me sipërfaqen më të pakët të trupit të prekur nga psoriaza kishin nivele sierike të vitaminës D më të larta (67 nmol/L), ndërsa ata me sipërfaqen më të madhe të trupit kishin nivele sierike të vitaminës D më të ulëta (56 nmol/L). Studiuesit vunë re rezultate të ngjashme kur i ndanë njerëzit në grupe bazuar në sipërfaqen e trupit të prekur nga kjo sëmundje dhe analizuan përqindjen e njerëzve me mungesë të vitaminës D në secilin grup.
39% e grupit me psoriazë më të rëndë kishin mungesë të vitaminës D krahasuar me 25% të grupit me psoriazë të moderuar. "Vetëm një studim i publikuar në vitin 2013 ka përdorur të dhënat e NHANES për të analizuar lidhjen midis niveleve të vitaminës D dhe psoriazës", thonë autorët. "Ne mundëm t'i shtonim rezultateve të këtij studimi edhe të dhënat tona më të fundit, të cilat trefishuan numrin e rasteve të analizuar, duke i bërë rezultatet më të përditësuara dhe statistikisht më të fuqishme se të dhënat e disponueshme më parë", vazhdojnë ata.

Dr. CHO, udhëheqës i ekipit hulumtues dhe profesor i asociuar i dermatologjisë dhe epidemiologjisë në Universitetin Brown, theksoi se "ndërsa analogët aktualë të vitaminës D përdoren për trajtimin e psoriazës, nevojiten më shumë kërkime, të tilla si provat klinike me përzgjedhje rastësore, përpara se të rekomandohet përdorimi i suplementeve orale të vitaminës D për pacientët me psoriazë".

 

Paolo Levantino
Farmacist klinik

https://cdn.nutrition.org/article/S2475-2991(23)26559-2/fulltext

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC