Shëndetësi

kor112023

Përdhesi dhe artriti psoriatik. Indeksi i lartë i masës trupore shton rrezikun

Indeksi i lartë i masës trupore (IMT) shton rrezikun për zhvillimin e pesë sëmundjeve të ndryshme reumatizmale, ndër të cilat: reumatizma, osteoartriti, përdhesi, artriti psoriatik dhe spondiliti inflamator. Këto janë përfundimet e një hulumtimi të kryer nga një ekip studiuesish nga Universiteti Uppsala në Suedi dhe të publikuar në "Arthritis & Rheumatology".

Korrelacioni midis sëmundjeve reumatizmale dhe IMT-së

Shumë sëmundje reumatizmale shkaktohen nga inflamacioni në organizëm dhe prekin kryesisht nyjet, muskujt dhe kockat, në disa raste mund të prekin edhe organet vitale dhe enët e gjakut. Simptomat e sëmundjeve reumatizmale përfshijnë: lodhje, ënjtje dhe dhimbje në nyje, ngurtësi dhe funksion të reduktuar motorik. Studimet e mëparshme kanë evidentuar se ekziston një lidhje midis sëmundjeve reumatizmale dhe indeksit të lartë të masës trupore, edhe pse ende nuk është e qartë nëse kjo lidhje ndodh për shkak të indeksit të lartë që shkakton sëmundja reumatizmale apo nëse pacientët që vuajnë nga sëmundja reumatizmale kanë një IMT mesatarisht më të lartë.

Të dhënat e databazës angleze në studim

Për studimin, studiuesit përzgjodhën në mënyrë rastësore 361,952 pjesëmarrës në Biobank, Britani e Madhe dhe mblodhën të dhëna për pesë sëmundje reumatizmale. Për më tepër, ekipi shqyrtoi variantet e gjeneve që mund të lidhen me një indeks më të lartë të masës trupore, për të parë nëse janë të njëjtat variante që predispozojnë për rrezikun e zhvillimit të sëmundjes reumatizmale. Si për përdhesin ashtu edhe për artritin psoriatik, sëmundje të zakonshme te pacientët pjesëmarrës në studim, studiuesit vunë re se IMT-ja e lartë ishte një faktor rreziku më i fortë te gratë sesa te burrat. Për më tepër, ekipi vuri në dukje se efekti i indeksit të masës trupore në zhvillimin e osteoartritit ishte më i vogël te gratë pas menopauzës sesa te ato në moshë fertile. Në fund, studiuesit zbuluan se rritja e IMT-së nuk përcakton nëse rritja e rrezikut për zhvillimin e përdhesit është e njejtë te njerëzit me indeks të ulët, normal dhe të lartë të masës trupore. Në mënyrë të veçantë, rritja e IMT-së te njerëzit me peshë normale e rrit më shumë rrezikun për zhvillimin e përdhesit sesa një rritja e IMT-së tek ata që janë mbipeshë. Megjithatë, rreziku bazë i zhvillimit të përdhesit është gjithnjë e më i lartë me rritjen e IMT-së.

 

Sabina Mastrangelo

Burimi:
Karlsson T. et al., Body Mass Index and the risk of rheumatic disease: linear and nonlinear mendelian randomization analysis. Arthritis & Rheumatology (2023) - doi: 10.1002/art.42613 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC