Shëndetësi

dhj82022

Long-Covid. Shqetësimi psikologjik para infektimit rrit rrezikun

Sipas një studimi të publikuar në JAMA Psychiatry, prania një shqetësimi psikologjik, si depresioni, ankthi, stresi dhe vetmia, përpara infektimit me SARS-CoV-2, shoqërohen me një rrezik të shtuar për long-Covid, pavarësisht pirjes së duhanit, astmës dhe sjelljeve apo kushte të tjera.

"Me sa dimë, ky është studimi i parë prospektiv që tregon se një gamë e gjerë faktorësh socialë dhe psikologjikë janë faktorë rreziku për long-Covidin afatgjatë dhe dëmtimin e jetës së përditshme të shkaktuar nga kjo sëmundje", tha Andrea Roberts (Chan School of Medicine, Boston) drejtoi grupin e punës.

Për të përcaktuar efektet e shqetësimit psikologjik të pranishëm përpara infeksionit SARS-CoV-2 në zhvillimit të long-Covidit, studiuesit regjistruan më shumë se 54,000 njerëz në prill 2020, të cilët u intervistuan në fillim të studimit për shqetësimet e tyre psikologjike.

Gjatë vitit të ardhshëm, më shumë se 3,000 pjesëmarrës u infektuan me Covid-19 dhe autorët analizuan informacionin në lidhje me simptomat e sëmundjes dhe kohëzgjatjen e tyre. Pas analizimit të përgjigjeve dhe krahasimit të të dhënave të subjekteve që ishin infektuar me long- Covid me ato të atyre që nuk ishin infektuar prej tij, studiuesit përcaktuan se shqetësimi psikologjik i pranishëm para infeksionit Covid-19 ishte i lidhur me një rrezik në rritje të Covidit që varionte nga 32 në 46%.

Shqetësimi psikologjik u shoqërua gjithashtu me një rritje prej 15-51% të rrezikut të dëmtimit të jetës së përditshme për shkak të long-Covid. Por jo vetëm kaq, në fakt shqetësimi psikologjik ishte më fort i lidhur me zhvillimin e long-Covidit sesa faktorët e njohur të rrezikut për shëndetin fizik si obeziteti, astma dhe hipertensioni.

"Ne duhet të konsiderojmë shëndetin psikologjik, përveç atij fizik, si faktor rreziku për long-Covidin. Gjetjet tona mbështesin nevojën për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për rëndësinë e shëndetit mendor dhe tregojnë nevojën për të kërkuar kujdes shëndetësor mendor për njerëzit që kanë nevojë", përfundojnë autorët.

 

JAMA Psychiatry 2022. Doi: 10.1001/jamapsychiatry.2022.2640
http://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2022.2640


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC