Shëndetësi

tet42022

Integratorët dhe efekti antimoshë i taurinës. Redukton stresin oksidativ

Taurina mund të reduktojë disa shënjues të stresit oksidativ dhe ka rezultuar efektive kundër plakjes te gratë e moshës 55-70 vjeç. Në këtë përfundim ka arritur një ekip i Universitetit të Sao Paulos në Brazil, i udhëhequr nga Gabriela Ferreira Abud, të cilët publikuan rezultatet e një studimi të vogël klinik mbi ushqyerjen.

Speciet reaktive të oksigjenit dhe plakja

Plakja është një proces fiziologjik i pakthyeshëm i shoqëruar me ndryshime funksionale dhe strukturore në nivelin e qelizave, indeve dhe organeve. Supozohet se çrregullimet që lidhen me plakjen janë rezultat i efekteve kumulative të specieve reaktive të oksigjenit (ROS), të cilat çojnë në dëmtimin e qelizave. Prandaj, minimizimi i dëmit të shkaktuar nga një tepricë e ROS-it në strukturat qelizore mund të parandalojë sëmundjet e lidhura me moshën si hipertensioni, diabeti, ateroskleroza, sëmundjet kardiovaskulare dhe ato neurodegjenerative.

Taurina është një aminoacid dhe një antioksidant efektiv pasi është në gjendje të neutralizojë acidin hipoklorik të prodhuar nga leukocitet gjatë inflamacionit. Vetitë e saj antioksidante mund të kontribuojnë pozitivisht në ruajtjen e funksionalitetit të mitokondrive. Një studim ka zbuluar se plotësimi me taurinë do të reduktonte mosfunksionimin mitokondrial, ndërsa një tjetër ka treguar efektin frenues të taurinës në gjenerimin e ROS-it.

Taurina kundrejt placebos

Në studim, studiuesit brazilianë vlerësuan efektet e plotësimit me taurinë te shënjuesit e stresit oksidativ te gratë 55-70 vjeç. Në provën klinike me përzgjedhje rastësore, dyfish të verbër, u përfshinë 24 gra që morën 1.5 gram taurinë ose placebo për 16 javë.

Rezultati primar ishte përcaktimi i niveleve plazmatike të taurinës dhe shënjuesve të stresit oksidativ, ndërsa rezultatet sekondare ishin efektet e aminoacidit në matjet antropometrike, nivelet e mineraleve plazmatike dhe funksionin kapilar, të testuara para dhe pas operacionit.

Nga ky studim u përjashtuan gratë që: pinin duhan, konsumonin alkool ose kishin një histori të arterieve koronare, insuficiencës renale kronike ose sëmundjeve infektive.

Pjesëmarrëset iu nënshtruan testeve të ekuilibrit dinamik dhe matjes së forcës së shtrëngimit të duarve. Në fund, u vlerësua aktiviteti i superoksidit të dismutazës (SOD) dhe glutathione reduktaza (GR).

Efektet e taurinës në shënjuesit e stresit oksidativ

Rezultatet vunë në dukje se kapaciteti funksional ka mbetur i pandryshuar para dhe pas marrjes së taurinës, si dhe marrja e lipideve dhe karbohidrateve nuk ndryshoi. Për më tepër, nivelet e SOD-it u rritën pas plotësimit me taurinë dhe mbetën më të larta krahasuar me grupin e kontrollit.

Nivelet e GR-së, nga ana tjetër, mbetën të ulëta në të dy grupet. Së fundi, nivelet e malonildialdehidit, një shënjues i peroksidimit të lipideve, u rritën midis kontrolleve në krahasim me pacientet që merrnin taurinë. Në anën tjetër, nuk kishte asnjë ndryshim në nivelet e malonildialdehidit midis subjekteve të trajtuara me taurinë, duke sugjeruar që taurina mund të parandalojë rritjen e peroksidimit të lipideve.

 

Sabina Mastrangelo

Burimi:

Nutrition (2022) - doi: 10.1016/j.nut.2022.111706


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC