PLACEBO

sht82014

Paracetamoli dhe placebo, studimi Lancet evidenton të njëjtin efikasitet në lumbalgjinë akute

Paracetamoli për dhimbjen e shpinës nuk është më i mirë se placebo në përshpejtimin e rekuperimit apo përmirësimit të dhimbjes, gjumit dhe cilësisë së jetës sipas një studimi të randomizuar ...
transparent

shk102015

Kostoja e barit ndikon në përgjigjen e pacientit ndaj tij

Perceptimi i kostos së një bari mund të ndikojë në përfitimet që kemi prej tij edhe nëse bari është një placebo, thuhet në një studim të publikuar së fundi në revistën “Neurology”. "Pritshmëria e pacientit luajnë një rol të rëndësishëm në efikasitetin e kurës dhe efekti placebo është i dokumentuar
transparent

pri92015

Paracetamoli ka të njëjtin efikasitet me placebon në dhimbjet e shpinës dhe osteoartrozë

Sipas një studimi të publikuar në “The British Medical Journal” paracetamoli nuk është efikas për dhimbjen e shpinës, po ashtu ofron përfitime minimale edhe në osteoartrozë. Shumë udhëzues rekomandojnë paracetamolin si trajtim të linjës së parë në të dyja situatat ndonëse nuk kanë prova të sigurta e
transparent

qer72018

Koliti ulceroz aktiv mesatar/i ashpër. Në SHBA aprovohet tofacitinibi

FDA-ja ka zgjeruar indikimin për barin tofacitinib, një frenues përzgjedhës i kinazeve janus, që përdoret aktualisht në artritin reumatoid dhe në artritin psoriazik, te të rriturit me kolit ulçeroz mesatar/të...
transparent

sht62018

Lorcaserina. Efikase për rënien në peshë, pa shtuar rrezikun kardiovaskular

Kërkuesit kanë përzgjedhur në mënyrë rastësore 12.000 pacientë në mbipeshë ose obezë, të rrezikuar për ngjarje kardiovaskulare, për të marrë lorcaserinë ose placebo dhe i kanë ndjekur për një periudhë mesatare prej më shumë se...
transparent

sht132018

Sindroma koronare akute te pacientët në depresion. Escitaloprami përmirëson rezultatet kardiake

Studimi përfshinte 300 pjesëmarrës, me moshë mesatare 60 vjeç, nga të cilët, 39.3% ishin gra, me sindromën koronare akute dhe depresion. Rezultati mesatar i ashpërsisë së depresionit, i barabartë me 15.9 në shkallën HAM-D, ishte...
transparent

sht212018

Kanceri i prostatës, rezistent ndaj kastrimit. Apalutamide zgjat mbijetesën pa metastaza

Hulumtuesit kanë përzgjedhur në mënyrë rastësore 1,200 burra në terapi me deprivim androgjenik dhe me kohë të dyfishimit të PSA-së të barabartë ose më pak se 10 muaj, për të marrë 240 mg apalutamide oral në ditë (806 vetë) ose...
transparent

tet12018

Fremanezumabi, efikas në reduktimin e episodeve mujore të migrenës

Te pacientët me migrenë episodike, fremanezumabi lidhet me një reduktim të numrit mesatar të episodeve mujore të çrregullimit, sipas një studimi të publikuar në “Journal of the American Medical Association”. Për të kuptuar më shumë...
transparent

nën62018

Fibroza cistike. Dy barna të reja përmirësojnë funksionin pulmonar

Kërkuesit kanë vlerësuar në studime paralele regjimet e terapisë së trefishtë te pacientët me dy çifte të mutacionit CFTR Phe508del, për të cilët terapia e zakonshme është tezacaftor-ivacaftor dhe te pacientët me një mutacion...
transparent

nën152018

Sëmundja Crohn. Të dhëna të reja mbi efikasitetin e antitrupit monoklonal

Konfirmohet efektiviteti i ustekinumabit afatgjatë, një antitrupi monoklonal anti-interleukine 12 dhe 23, në trajtimin e sëmundjes Crohn. Këto janë rezultatet e tre viteve të studimit IM-UNITI, një studim klinik i fazës 3...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC