Shëndetësi

gus232022

Shëndeti i kockave. Këshillat e farmacistit për të parandaluar osteoporozën

Mes suplementeve të kalciumit dhe vitaminës D dhe këshillave për lënien e duhanit, farmacisti mund t'i udhëzojë pacientët si të ruajnë një shëndet më të mirë të kockave, duke parandaluar në këtë mënyrë osteoporozën. Disa rekomandimet të dobishme janë publikuar në një artikull të botuar në Pharmacy Times, në të cilin janë  analizuar gjithashtu edhe llojet e ndryshme të suplementeve, me nevojat e tyre optimale për kalcium dhe vitaminë D.

Rëndësia e parandalimit të osteoporozës

Osteoporoza është një sëmundje e sistemit skeletor që çon në ulje të masës kockore, ulje të densitetit kockor dhe ndryshime në strukturën e kockave, të gjitha këto efekte mund të çojnë në një rrezik të shtuar të frakturave. Sipas Bone Health and Osteoporosis Foundation (BHOF), afërsisht 54 milionë njerëz në SHBA kanë densitet të ulët kockor. Gratë janë katër herë më të rrezikuara nga zhvillimi i osteoporozës krahasuar me burrat, veçanërisht ato mbi 50 vjeç. Duke pasur parasysh se osteopenia ose humbja e masës kockore dhe osteoporoza nuk kanë simptoma klinike, këto gjendje shpesh shfaqen vetëm kur ndodhin fraktura. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të synohet parandalimi, me farmacistët që luajnë një rol thelbësor në rekomandimin e produkteve OTC më të përshtatshme për t'u marrë, të cilat përfshijnë kalciumin dhe vitaminën D, dhe në theksimin e rëndësisë së lënies së duhanit dhe ushtrimeve për të forcuar muskujt.

Kalciumi

Kalciumi dhe vitamina D janë substancat më të rëndësishme që ndihmojnë në parandalimin e osteoporozës. Gratë nga mosha 19-50 vjeç duhet të marrin 1 gram kalcium në ditë dhe gratë e moshës mbi 51 vjeç duhet të marrin deri në 1.2 gram në ditë. Këto sasi ditore përfshijnë si ato të marra nëpërmjet dietës ashtu edhe ato nëpërmjet suplementeve. Farmacistët, megjithatë, rekomandojnë të mos merret më shumë se 1,2-1,5 gram kalcium në ditë nga suplementet, pasi kjo mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të gurëve në veshka. Një burim i mirë i kalciumit nga dieta është qumështi, pijet me bazë soje dhe djathi. Megjithatë, nëse një dietë adekuate nuk arrin sasinë e duhur të kalciumit, atëherë mund të përdoren suplemente. Ato të bazuara në kalcium në përgjithësi përmbajnë karbonat kalciumi ose citrat kalciumi të cilat japin një furnizim të ndryshëm të kalciumit. Për shembull, karbonati i kalciumit përmban 40% kalcium si element, ndërsa citrati i kalciumit përmban 21%. Prandaj, është gjithmonë e nevojshme që farmacistët t'i theksojnë pacientëve që të shmangin marrjen e më shumë se 500 mg kalcium në të njëjtën kohë, sepse trupi zakonisht nuk është në gjendje të thithë doza më të larta.

Vitamina D

Vitamina D ndihmon trupin të absorbojë kalciumin, i cili është i nevojshëm për mineralizimin e kockave. BHOF-ja rekomandon marrjen e 800-1000 njësi vitaminë D në ditë te të rriturit mbi 50 vjeç, ndërsa të rinjtë duhet të marrin 400-800 njësi vitaminë D në ditë. Duke qenë se  ka njerëz të cilët nuk marrin sasi të mjaftueshme të vitaminës D nga ekspozimi në diell ose nga dieta, është e rëndësishme që kjo mungesë të plotësohet.
Produktet që përmbajnë vitaminë D në përgjithësi mund të përfshijnë vitaminën D2, ergokalciferolin dhe vitaminën D3, kolekalciferolin, të cilat të dyja konsiderohen efektive. Megjithatë, produktet me vitaminë D3 janë të preferueshme pasi ato absorbohen më shumë. Vitamina D2, nga ana tjetër, vjen nga burime bimore dhe mund të rekomandohet për njerëzit që janë vegan ose që ndjekin një dietë rreptësisht vegjetariane.
BHOF-ja rekomandon pacientët që të ruajnë nivelet serike të 25-hidroksivitaminës D në 30 ng/mL, një sasi e lidhur me përthithjen optimale të kalciumit. Prandaj, vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet njerëzve në rrezik të mungesës së vitaminës D, të cilët janë ata që vuajnë nga osteoartriti i avancuar, insuficienca kronike renale ose që kanë ekspozim të kufizuar në diell.

Ndaloni duhanin

Së fundi, një nga këshillat që mund të japë farmacisti për të ndihmuar në ruajtjen e shëndetit të mirë të kockave është ndalimi i pirjes së duhanit. Në fakt, pirja e duhanit është një faktor rreziku i lidhur me osteoporozën dhe frakturat e kockave dhe dëshmitë tregojnë se përdorimi i duhanit lidhet me një ulje të densitetit mineral të kockave. Produktet e disponueshme në farmaci për të ndihmuar njerëzit të heqin dorë nga kjo varësi janë të ndryshme, si çamçakëzët e ndryshëm deri te arnat që përmbajnë nikotinë.

 

Sabina Mastrangelo

Burimi
Pharmacy Times - Maintain bone health to prevent osteoporosis
https://www.pharmacytimes.com/view/maintain-bone-health-to-prevent-osteoporosis 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC