Fraktura

jan192015

Osteoporoza, diagnoza dhe trajtimi

Osteoporoza është një sëmundje sistemike e kockave, e karakterizuar nga reduktimi i masës kockore dhe përkeqësimi mikrostruktural i skeletit me një predispozitë më të madhe për fraktura. Pasojat e osteoporozës, e cila prek një në 1 në 4 gra dhe 1 në 10 burra, janë të mëdha në këndvështrimin social..
transparent

pri242017

Kortikosteroidet, risk për fraktura dhe sepsis në cikle afatshkurtra

Përdorimi për periudha të shkurtra të kortikosteroideve orale (me shpresën e lehtësimit të dhimbjeve të shpinës apo zbutjen e bronkitit dhe alergjive) lidhet me një rritje të riskut për sepsis, fraktura dhe tromboemboli venoze, sipas një studimi të sapo publikuar në BMJ. Për të arritur në këto përfu
transparent

tet102018

Zoledronate, efikas në reduktimin e rrezikut për frakturë te gratë me osteopeni

Gratë e moshës 65 vjeçe e lart, me osteopeni, kanë treguar një rrezik më të ulët frakturash për shkak të brishtësisë kur trajtohen me zoledronate, krahasuar me placebon, sipas rezultateve të një studimi të paraqitur në takimin vjetor të...
transparent

tet242018

Dializa. Disa barna për stomakun, shtojnë rrezikun e thyerjes së legenit

Disa barna, që përdoren zakonisht për të trajtuar problemet gastrike, refluksin acid dhe ulcerën, janë të lidhura me rritjen e rrezikut për fraktura te pacientët në dializë, sipas një studimi të ri të publikuar në “Clinical Journal" të...
transparent

pri262019

Rreziku i frakturave nga osteoporoza në post menopauzë: FDA-ja aprovon barin e ri

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave ka miratuar romosozumabin, për trajtimin e osteoporozës te gratë pas menopauzës, me një rrezik të lartë për fraktura...
transparent

dhj92019

Insulino-rezistenca. Studiohet lidhja që ka me rrezikun për fraktura

Vitet e fundit, studime të shumta kanë hetuar mbi bazat fizpatologjike që qëndrojnë në përhapjen e osteoporozës dhe frakturave atraumatike te pacientët me diabet melit tip 2, në krahasim me popullsinë e përgjithshme të...
transparent

gus62020

Asnjë modifikim i densitetit të kockave pas menopauzës nuk është i lidhur me nitratet

Nitratet nuk kanë asnjë efekt në densitetin e kockave ose në treguesit e qarkullimit kockor, të përdorura për të parashikuar rrezikun e frakturës pas menopauzës. “Ja, cilat janë rezultatet e përmbledhura të një studimi...
transparent

sht172020

Inhibitorët Sglt2, të kombinuar me metforminën, nuk e shtojnë rrezikun për fraktura

Kombinimi i metforminës me inhibitorët e natrium-glukozës-2 (Sglt-2) nuk shton rrezikun për fraktura te pacientët me diabet të tipit 2. Ky është përfundimi i një metaanalize të botuar në “Osteoporosis International” dhe...
transparent

maj312022

Frakturat nga osteoporoza. FANS-at mund të ndërhyjnë në efektin e bisfosfonateve

Një studim i ri i publikuar në Journal of Bone and Mineral Research sugjeron se barnat antiinflamatore josteroide (FANS) mund të bllokojnë efektet e dobishme të...
transparent

qer242022

Inhibitorët Sglt2 nuk e shtojnë rrezikun për fraktura

Sipas një studimi të botuar në CJASN, inhibitorët e natrium-glukozës-2 (Sglt2) nuk shoqërohen me një rrezik më të madh të frakturave skeletore krahasuar me inhibitorët e dipeptidil...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC