Shëndetësi

maj312021

Terapia Covid-19. EMA: Prova të pamjaftueshme mbi përdorimin e kortikosteroideve inhalatore

Nuk ka prova të mjaftueshme që tregojnë se kortikosteroidet inhalatore kanë përfitime për pacientët me Covid-19 dhe nuk mund të përjashtohet mundësia e dëmtimit te pacientët Covid me nivele normale të oksigjenit. Kështu shprehet EMA, duke iu drejtuar profesionistëve të shëndetësisë në shënimin "Të dhëna të pamjaftueshme për përdorimin e kortikosteroideve inhalatore për trajtimin e Covid-19".

 

Task forca: dëshmi të pamjaftueshme për përfitime

Task Forca e EMA-s kundër Covid-19 (Covid-ETF) informon profesionistët e kujdesit shëndetësor se aktualisht nuk ka prova të mjaftueshme që tregojnë se kortikosteroidet inhalatore janë të dobishme për pacientët me Covid-19. Megjithëse nga studimet e deritanishme nuk kanë dalë rreziqe të sigurisë, task forca nuk ka mundur të përjashtojë mundësinë e dëmtimeve që vijnë nga përdorimi i kortikosteroideve inhalatore te pacientët me COVID-19 që kanë nivele normale të oksigjenit.
Ky opinion vjen pas një shqyrtimi të evidencave të disponueshme aktualisht në dritën e interesit në rritje për kortikosteroidet inhalatore (p.sh. budesonide, ciclesonide) për trajtimin e pacientëve ambulatorë me COVID-19. Kortikosteroidet inhalatore përdoren zakonisht për të trajtuar gjendje inflamatore të mushkërive, të tilla si astma dhe sëmundja pulmonare obstruktive kronike. Nevojiten më shumë evidenca nga studimet klinike për të vërtetuar përfitimet e këtyre barnave te pacientët me COVID-19. Të dhënat aktuale të disponueshme nga studimet klinike mbështesin përdorimin e deksametazonit, një kortikosteroid sistemik, në pacientët me COVID-19. Në shtator 2020, bazuar në të dhëna të qëndrueshme, EMA miratoi përdorimin e deksametazonit oral ose me injeksion te pacientët me COVID-19 të cilët kanë nevojë për oksigjenoterapi suplementare.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC