Shëndetësi

jan122021

Sars-CoV-2. Dy studime dokumentojnë qëndrueshmërinë e antitrupave pas infeksionit

Dy studime të publikuara në "Science Immunology" kanë dokumentuar qëndrueshmërinë e antitrupave kundër Sars-CoV-2 te qindra pacientë me Covid-19 deri në të paktën tre muaj, pas nisjes së simptomave. Në studimin e parë, Anita Iyer (Shkolla Mjekësore e Harvardit në Boston) dhe grupi i saj i punës kanë monitoruar përgjigjet e antitrupave në gjakun e 343 pacientëve me Covid-19, duke u përqendruar në antitrupat që synojnë proteinën kunj deri në 122 ditë, pas fillimit të simptomave dhe duke i krahasuar ato me ato të 1,548 subjekteve të kampionuar para pandemisë. Ata vlerësuan ndjeshmërinë e IgG-së, IgA-së dhe IgM-së përkatësisht 95%, 90% dhe 81%, për zbulimin e individëve të infektuar në 15 deri 28 javë pas shfaqjes së simptomave.

Midis këtyre antitrupave, IgM-të dhe IgA-të specifike për proteinën kunj ishin jetëshkurtër, përkatësisht nën nivelet e zbulimit, 49 dhe 71 ditë pas shfaqjes së simptomave. Përkundrazi, përgjigjet e IgG-ve në shënjestër të proteinave kunj kanë humbur aftësinë dalëngadalë gjatë një periudhe 90-ditore. Nivelet e IgG-ve specifike për proteinat kunj ishin të lidhura fort me nivelet e antitrupave neutralizues te pacientët. Studiuesit gjithashtu, nuk kanë vënë re reagim të kryqëzuar me coronaviruset e tjera përgjegjëse për ftohjen e zakonshme. Edhe në studimin e dytë, studiuesit e udhëhequr nga Bavveleta Isho (Universiteti i Torontos, Kanada), vunë re se në 402 pacientë me antitrupa Covid-19, antitrupat IgA dhe IgM në fushën lidhëse të receptorit të proteinave kunj kanë vdekur shpejt, ndërsa antitrupat IgG mbetën relativisht të qëndrueshëm deri në 105 ditë pas shfaqjes së simptomave.

Studiuesit zbuluan antitrupa specifikë për proteinën kunj jo vetëm në gjak, por edhe në pështymën e këtyre pacientëve. Edhe në këtë rast, përgjigjet e antitrupave të pacientëve nga 3 në 115 ditë pas shfaqjes së simptomave u krahasuan me 339 kontrolle para-pandemike. Pacientët me Covid-19 treguan nivele kulmore të IgG-ve 16 deri në 30 ditë pas shfaqjes së simptomave dhe nivele të të gjitha antitrupave IgG, IgM dhe IgA specifike për proteinën kunj në gjak ishin të lidhura pozitivisht me nivelet e vërejtura në mostrat përkatëse të pështymës.
"Meqenëse virusi mund të matet edhe në pështymë nëpërmjet PCR-së, përdorimi i pështymës si lëng biologjik për matjet e virusit dhe antitrupave mund të ketë vlerë diagnostikuese", përfundojnë autorët.


Science Immunology 2020. Doi: 10.1126/sciimmunol.abe0367
https://doi.org/10.1126/sciimmunol.abe0367

Science Immunology 2020. Doi: 10.1126/sciimmunol.abe5511
https://doi.org/10.1126/sciimmunol.abe5511


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC