Mirëqenie

gus12023

Aknet vulgaris dhe terapitë më efektive. Të dhëna të reja nga një metaanalizë

Aknet janë një sëmundje shumë e zakonshme e lëkurës me një prevalencë globale të vlerësuar prej 9.4%. E matur nga vitet e jetës të përshtatura me paaftësinë, barra globale e akneve renditet si e dyta më e lartë në mesin e të gjitha sëmundjeve të lëkurës në mbarë botën. Aknet zakonisht shfaqen në fytyrë dhe në pjesën e sipërme të trupit dhe mund të klasifikohen në lezione inflamatore (papula, pustula, nyje dhe kiste) ose jo inflamatore (komedone të hapura ose të mbyllura).

Të dhënat e mbledhura nga metaanaliza për 65,600 pacientë

Një studim i ri i botuar në "Annals of Family Medicine", ka ofruar provat më gjithëpërfshirëse deri më tani mbi ndërhyrjet farmakologjike për aknet vulgaris, me një analizë të përqindjes dhe reduktimit absolut të numrit të lezioneve. Në metaanalizë janë përfshirë prova të kontrolluara me përzgjedhje rastësore të cilat kanë krahasuar efikasitetin e terapive farmakologjike për aknet vulgaris te pacientët e të gjitha moshave dhe të dyja gjinive me kohëzgjatje trajtimi >2 javë.

U analizuan bazat e të dhënave PubMed dhe Embase nga fillimi deri në shkurt 2022. Një total prej 210 artikujsh u përfshinë në studim, duke përfshirë afërsisht 65,600 pacientë me moshë mesatare 20 vjeç. Numri mesatar i lezioneve totale, inflamatore dhe jo inflamatore ishin përkatësisht 72%, 27% dhe 44%.

Isotretinoina orale, trajtimi më efektiv për aknet vulgaris

Trajtimi më efektiv për aknet vulgaris është izotretinoina orale (diferenca mesatare [MD] = 48,41). Pas këtij medikamenti, pasojnë terapitë e kombinuara të cilat janë më efektive se monoterapitë. Terapia e trefishtë që përmban një antibiotik topik, një retinoid aktual dhe peroksid benzoil (BPO) klasifikohet si linja e dytë e trajtimit (MD = 38.1), e ndjekur nga terapia e trefishtë e përbërë nga një antibiotik oral, një retinoid topikal dhe BPO (MD = 34.83).

Në monoterapi, antibiotikët (oralë ose topikalë) dhe retinoidet topikë kanë treguar efektivitet të krahasueshëm për lezionet inflamatore

Ndër retinoidet topikale, izotretinoina ishte më efektive (MD=21,66), e ndjekur nga tazaroteni (MD=19,29). Midis antibiotikëve, doksiciklina orale (MD=16.05) dhe limeciklina orale (MD=15.41) renditen në krye, ndërsa minociklina topike (MD=9.28) dhe azitromicina orale (MD=13.29) nuk kanë treguar epërsi ndaj placebos. Vlen të përmendet, ndërsa vetëm klindamicina topikale ishte më pak efektive se antibiotikët e tjerë (MD=12,87), shtimi i peroksidit të benzilit rriti ndjeshëm efikasitetin e saj (MD=27,29). Një informacion i tillë mund të modifikojë strategjitë e trajtimit, duke reduktuar nevojën për trajtim oral me antibiotikë në aknet inflamatore, duke minimizuar kështu rrezikun e rezistencës ndaj antibiotikëve.

Monoterapia me retinoid efektive për lezionet jo inflamatore

Për sa i përket monoterapive në lezionet jo inflamatore, të gjithë retinoidet topikalë renditen më mirë se çdo antibiotik oral ose lokal, të cilët nuk duhet të përdoren si trajtime të pavarura për shkak të rrezikut të rezistencës antimikrobike. Retinoidi topik më efektiv rezultoi të ishte tazaroteni (MD = 22,61) i ndjekur nga tretinoina (MD = 19,22).

 

Paolo Levantino
Farmacist klinik

https://www.annfammed.org/content/21/4/358

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC