Farmaci

tet112022

Antidepresivët nuk e shtojnë rrezikun e çrregullimeve të zhvillimit gjatë shtatzënisë

Sipas një studimi të publikuar në JAMA Internal Medicine, përdorimi i antidepresivëve në shtatzëni nuk rrit rrezikun e çrregullimeve neurozhvillimore te fëmijët.

"Në disa studime ka rezultuar se përdorimi i barnave kundër depresionit gjatë shtatzënisë mund të sjellë çrregullime neurozhvillimore te pasardhësit. Sidoqoftë, kjo lidhje mund të shpjegohet me faktorët ngatërrues për shkak të shëndetit mendor të prindërve, gjenetikës dhe faktorëve mjedisorë", shpjegon autorja kryesore e studimit Elizabeth Suarez nga Brigham and Women's Hospital në Boston.

Studiuesit u përpoqën të vlerësonin se sa kjo lidhje ndodhte për shkak të faktorëve të tjerë. Analiza përfshiu 145,702 shtatzëni të ekspozuara ndaj antidepresivëve dhe 3,032,745 të paekspozuara. Rezultatet e papërpunuara sugjeruan se rreziku i rezultateve neurozhvillimore të lidhura me ekspozimin ndaj antidepresivëve ishte deri në dyfishin e atij të fëmijëve të paekspozuar; megjithatë, nuk u gjet asnjë lidhje në analizat e përshtatura për faktorët ngatërrues.

Kur krahasohen vëllezërit e motrat e ekspozuar dhe ata jo të ekspozuar ndaj barnave kundër depresionit, raporti i rrezikut ishte 0.97 për çdo çrregullim neurozhvillimor, 0.86 për çrregullimin e spektrit të autizmit, 0.94 për çrregullimin e deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit, 0.77 për çrregullimin e koordinimit zhvillimor, 1.00 për paaftësitë intelektuale dhe 0.95 për çrregullimet e sjelljes.

Rezultatet ishin përgjithësisht të qëndrueshme në të gjitha klasat dhe barnat e antidepresivëve dhe në të gjitha dritaret e ekspozimit. "Rezultatet e studimit tonë sugjerojnë se përdorimi i antidepresivëve në shtatzëni në vetvete nuk rrit rrezikun për çrregullime neurozhvillimore te fëmijët. Megjithatë, duke pasur parasysh lidhjet e forta të papërpunuara, ekspozimi ndaj barnave kundër depresionit në shtatzëni mund të jetë një tregues i rëndësishëm për nevojën për shqyrtim dhe ndërhyrje të hershme", përfundojnë autorët.

 

JAMA Internal Medicine 2022. Doi: 10.1001/jamainternmed.2022.4268
http://doi.org/10.1001/jamainternmed.2022.4268


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC