çrregullime

qer242019

Kumaku (kalendula), miku i lëkurës dhe i shëndetit menstrual

Efektiviteti i kumakut në fushën dermatologjike konfirmohet edhe në studimet shkencore, ndërkohë që ai është përdorur në traditën popullore për të parandaluar ose zbutur çrregullimet që lidhen me ciklin menstrual...
transparent

gus162019

Bremelanotide në çrregullimin e dëshirës femërore: shqetësime në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë

Miratimi kohët e fundit i një medikamenti vetëinjektues për trajtimin e humbjes së dëshirës seksuale te gratë në premenopauzë, ka ngritur shqetësime jo vetëm për...
transparent

shk42020

Bëhet testi i parë njerëzor i medikamentit të zgjedhur nga inteligjenca artificiale

Për herë të parë, një bar i zgjedhur me sistemet e inteligjencës artificiale do të testohet te njerëzit për trajtimin e çrregullimit obsesiv-kompulsiv. Kjo u njoftua nga ekipi i studiuesve të ndërmarrjes së re britanike Exscientia dhe...
transparent

shk72020

Narkolepsia. Aprovohet në Europë, medikamenti për reduktimin e përgjumjes së tepërt ditore

Komisioni Europian ka autorizuar tregtimin e solriamfetolit, një bar i indikuar për të reduktuar përgjumjen e tepërt gjatë ditës te të rriturit me narkolepsi apo me sindromën e...
transparent

maj82020

Varësia nga alkooli. Gabapentina, efikase në shërim, nëse ekzistojnë shenja abstinence

Gabapentina mund të jetë efektive në trajtimin e çrregullimit nga përdorimi i alkoolit (AUD) dhe me historik të simptomave të abstinencës. Megjithëse rreth 30 milionë...
transparent

gus112020

Covid-19. Simptomat neurologjike te fëmijët

Sipas një studimi mbi një seri rastesh, botuar në "Jama Neurology", fëmijët me Covid-19 mund të paraqesin simptoma neurologjike që përfshijnë sistemin nervor qendror e periferik dhe ndryshime splenike në imazheri...
transparent

dhj12020

COVID-19. Hidroksiklorokina. EMA konfirmon rreziqet për çrregullime psikiatrike

Agjencia Evropiane e Barnave: Një rishikim i të gjitha të dhënave në dispozicion konfirmoi një lidhje midis përdorimit të barnave që përmbajnë klorokinë ose hidroksiklorokinë dhe rrezikut të çrregullimeve psikiatrike...
transparent

mar232021

Çrregullimet e ushqimit. Një medikament premtues mund të shndërrohet në terapi specifike

Për çrregullimin e të ngrënit të pakontrolluar (Binge eating disorder: BED), çrregullimi më i zakonshëm i të ngrënit, i karakterizuar nga episode të përsëritura të të ngrënit jashtë kontrollit, aktualisht nuk ka barna të aprovuara në Evropë...
transparent

mar252021

Barnat e hipertrofisë prostatike mund të reduktojnë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit

Një studim i botuar në “Jama Neurology” tregon se përdorimi i përbërësve që shtojnë glikolizën, siç është terazosina, zakonisht e përshkruar për hipertrofinë e prostatës, lidhet me një ulje të rrezikut për...
transparent

gus112021

Çrregullimet gastroezofageale. Kur pacienti kërkon këshillë nga farmacisti...

38% e pacientëve me simptoma të traktit të sipërm gastrointestinal, si dhimbje epigastrike e djegie raportojnë se nuk i drejtohen mjekut, ndërsa 42% mbështeten në terapitë pa recetë. Rreth 20% e popullsisë...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC