Farmaci

shk182022

Ata që vuajnë nga acne rosacea, kanë rëndom simptoma okulare. Ja, cilat janë

Rosacea, një sëmundje e lëkurës, mund të shkaktojë gjithashtu ndjesinë e pranisë së trupave të huaj në sy, por edhe thatësi dhe kruajtje.
Njerëzit që vuajnë nga rosacea, një sëmundje kronike inflamatore e lëkurës, shkaku i së cilës nuk dihet, kanë më shumë gjasa të përjetojnë simptoma okulare, veçanërisht ndjesinë e trupave të huaj në sy, por edhe kruajtje, thatësi, akumulim gjaku dhe telangiektazi të konjuktivës. Ky është përfundimi i një studimi të publikuar në International Ophthalmology, i cili bën thirrje për ndërgjegjësimin e pacientëve.

 

Rosacea karakterizohet nga disa faza

Rosacea prek kryesisht grupmoshën 30-50 vjeç dhe kryesisht gratë në menopauzë, me lëkurë në ngjyrë të çelët, ose me lëkurë veçanërisht të dëmtuar nga dielli. Faktorët që mund të përkeqësojnë simptomat janë: temperaturat ekstreme, trashëgimia, konsumimi i pijeve alkoolike dhe me kafeinë dhe ushqimet pikante, si dhe stresi dhe ushtrimi i tepërt fizik. Evolucioni i sëmundjes së lëkurës karakterizohet nga disa faza. Në fazën e parë, lëkura e njerëzve me rosacea tenton të skuqet lehtësisht. Më pas, sëmundja shfaqet me skuqje të vazhdueshme në faqe dhe zgjerim të kapilarëve, një gjendje e njohur si couperose. Me kalimin në fazat e mëposhtme, atëherë, vërejmë shfaqjen e puçrrave; ndërsa në stadin e katërt, atë më të avancuar, lezionet janë të vazhdueshme dhe më të dukshme dhe shoqërohen me ënjtje të hundës.

 

Simptomat okulare: trup i huaj, thatësi dhe kruajtje

Në studim, studiuesit analizuan syrin e djathtë të 76 pacientëve me rosacea, duke krahasuar rezultatet me ato të marra nga 113 vetë të së njëjtës moshë dhe gjini, pa sëmundje të lëkurës. Mosha mesatare e pacientëve ishte 47-48 vjeç dhe rreth 63%, ishin gra. Ekzaminimet okulare përfshinin kohën e çarjes së filmit lakrimal dhe tomografinë optike dhe pjesëmarrësve iu kërkua t'i përgjigjen pyetësorit OSDI (Ocular Surface Disease Index), për të vlerësuar sëmundjet e sipërfaqes okulare. Rezultatet treguan se simptoma më e zakonshme okulare për pacientët ishte ndjesia e një trupi të huaj në sy, një ndjesi që preku 53.9% të pacientëve me rosacea, krahasuar me 24.8% të atyre pa sëmundje të lëkurës. Krahasuar me kontrollet, pra, një numër dukshëm më i lartë i pacientëve me rosacea kishin kruajtje, 35.5% kundrejt 17.7%, thatësi, 46.1% krahasuar me 10.6%, akumulim gjaku, 10, 5% kundrejt 2.7% dhe teleangiektazi të konjuktivës, 26.3% kundrejt 1.8%. Më në fund, përgjigjet ndaj pyetësorit të OSDI zbuluan se pacientët me rosacea kishin rezultate më të larta të indeksit sesa njerëzit e shëndetshëm, duke nxjerrë në pah problemet e sipërfaqes okulare.

 

Sabina Mastrangelo

Burime:
Ozturk T. et al., Common ocular findings in patients with acne rosacea. Int Ophthalmol (2021)
doi: 10.1007/s10792-021-02093-5


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC