Farmaci

dhj72020

Artriti reumatoid, një antiinflamator biologjik lehtëson dhimbjen te pacientët

Otilimabi, një antitrup monoklonal, mund të përdoret te pacientët me artrit reumatoid jo vetëm për të shtypur inflamacionin, por edhe për të zvogëluar ndjeshëm nivelin e dhimbjes, sipas një studimi të botuar në "Lancet Rheumatology". Bari biologjik synon citokinën inflamatore GM-CSF.

"Në një studim shumëqendror me dozë të ndryshueshme, ne vlerësuam efektet klinike të otilimabit kur përdoren për të parandaluar inflamacionin, dëmtimin e indeve dhe dhimbjen te njerëzit me artrit reumatoid", thotë Chris Buckley, nga universitetet e Oksfordit dhe Birmingamit, autori kryesor i punimit. Kërkuesit studiuan efektet e pesë dozave të otilimabit (22.5 mg, 45 mg, 90 mg, 135 mg ose 180 mg), së bashku me metotreksatin, krahasuar me placebo plus metotreksat, te 222 pacientë me artrit reumatoid aktiv.
Pjesëmarrësit e studimit morën injeksione javore subkutane për pesë javë dhe më pas injeksione me javë të alternuara për një vit. Ekspertët më pas matën një sërë rezultatesh të raportuara nga pacientët në lidhje me funksionin dhe dhimbjen. Trajtimi me otilimab rezultoi se kishte bërë një ulje të shpejtë të dhimbjes dhe ënjtjes në nyje dhe pacientët gjithashtu raportuan përmirësime shumë të rëndësishme në rezultatet e dhimbjes.

"Hamendësohet që, nëse barnat shtypin inflamacionin, ato gjithashtu do të ndihmojnë në shtypjen e dhimbjes, por nuk është gjithmonë kështu. Tani, për herë të parë, ne jemi dëshmitarë të një terapie biologjike në këtë fushë, që na ofron këtë rezultat. Shtyp inflamacionin, por ndihmon edhe dhimbjen, e cila është shumë e rëndësishme për pacientin", vazhdon Buckley. Në studim, nëse një pacient nuk kishte përmirësime pas 12 javësh, kalonte automatikisht në dozën më të lartë të otilimabit (180 mg) dhe autorët arritën të vëzhgonin shumë përmirësime.
Ky studim ndihmoi në vendosjen e bazës infrastrukturore për studimin CATALYST, edhe ky një bashkëpunim midis universiteteve të Oksfordit dhe Birmingamit, i cili po mat efektivitetin e disa barnave antiinflamatore në trajtimin e Covid-19.


Lancet Rheumatology 2020. Doi: 10.1016/S2665-9913(20)30229-0
https://doi.org/10.1016/S2665-9913(20)30229-0


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC