Shëndetësi

gus122021

Covid-19: përgjigje më e ulët ndaj vaksinave me mRna për ata që marrin metotreksat

Një e katërta e njerëzve që marrin metotreksat për të trajtuar çrregullimet e sistemit imunitar, kanë një përgjigje më të dobët imune ndaj vaksinës Covid-19, sipas një studimi të botuar në Annals of the Rheumatic Diseases. "Përgjigjja më e ulët e antitrupave te pacientët që marrin metotreksat nuk do të thotë domosdoshmërisht që këta pacientë nuk janë të mbrojtur kundër Covid-19. Pacientët nuk duhet të shqetësohen pasi shumica e njerëzve me çrregullime të sistemit imunitar reagojnë mirë ndaj vaksinave me mRNA. Mund të ndodhë gjithashtu që metotreksati vetëm të vonojë, në vend që të shmangë, një përgjigje imune të përshtatshme kundër Covid-19", shpjegon Rebecca Haberman, nga NYU Langone Health, bashkautore e studimit.

Pacientët me artrit reumatoid që marrin metotreksat, dihet se kanë një përgjigje të reduktuar ndaj vaksinave të gripit sezonal. Duke qenë se vaksinat me mRNA përdorin një mekanizëm të ri veprimi, studiuesit kërkuan të kuptonin se sa të mbrojtur ishin këta pacientë. Për këtë, ata regjistruan njerëz të shëndetshëm dhe pacientë të trajtuar për çrregullime të zakonshme të ndërmjetësuara nga imuniteti, përfshirë artritin reumatoid, artritin psoriatik dhe psoriazën, në Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara. Pjesëmarrësit e studimit morën dy doza të vaksinës Pfizer-BioNTech dhe ekspertët analizuan mostrat e gjakut për të përcaktuar sasinë e antitrupave që prodhuan pacientët pas marrjes së vaksinës, si dhe matjen e aktivizimit të qelizave kryesore imune, përfshirë qelizat T-vrasëse CD8. Kështu, autorët zbuluan se mbi 90% e subjekteve të shëndetshme dhe pacientëve që merrnin barna të tjera përveç metotreksatit për të kontrolluar sëmundjen e tyre, arritën përgjigje të forta të antitrupave. Pacientët me çrregullime inflamatore të ndërmjetësuara nga imuniteti të cilët po merrnin metotreksat, e arritën përgjigjen e duhur vetëm në 62% të rasteve. Në mënyrë të ngjashme, ndërsa pacientët e shëndetshëm dhe ata me çrregullime imune të zakonshme që merrnin barna antiinflamatore të ndryshme nga metotreksati prodhuan qeliza CD8 T, pacientët që morën metotreksat, nuk treguan shtim të aktivizimit të atyre qelizave.

"Do të jenë të nevojshme më shumë kërkime për të kuptuar pse një përqindje kaq domethënëse e njerëzve me çrregullime të zakonshme imune që marrin metotreksat, kanë këtë lloj problemi. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se vaksina nuk është efektive, por që mund të jetë i nevojshëm studimi i strategjive alternative për ta kryer atë", përfundojnë autorët.

 

Annals of the Rheumatic Diseases 2021. Doi: 10.1136/annrheumdis-2021-220597

http://dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2021-220597


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC