Ushqyerje

gus162023

Problemet nutricionale: dallimet mes të rriturve dhe fëmijëve. Roli i farmacistit

Roli i farmacistit duket se është thelbësor për menaxhimin e terapive nutricionale për të rriturit dhe fëmijët, por edhe për të garantuar sigurinë dhe aksesin në trajtim. Për rolin e farmacistit në kujdesin gastrointestinal, edhe nëpërmjet të ushqyerit parenteral, si dhe për dallimet në mënyrën e ofrimit të asistencës mes pacientëve pediatrikë dhe atyre të rritur, ka folur Shweta Namjoshi nga Universiteti Stanford (SHBA), në një intervistë për Pharmacy Times.

Dallimet midis popullatave të moshave të ndryshme për sa i përket nevojave nutricionale

Sipas ekspertes, ekziston një evolucion edhe në nivelet e sistemit gastrointestinal. Një nga ndryshimet kryesore midis fëmijëve dhe të rriturve është se fëmijët rriten më shpejt. Prandaj, fëmijët kanë nevoja shumë të larta metabolike dhe intestini i tyre ripërtërihet brenda pak ditësh. Në anën tjetër, te të rriturit, shkalla metabolike mund edhe të mos ndryshojë, ndërkohë që statusi funksional dhe kërkesat metabolike mund të jenë të ndryshme. Rrjedhimisht, zhvillimi i funksionit të traktit gastrointestinal ndryshon me moshën dhe fazën e zhvillimit dhe gjithashtu ndryshon me kalimin e kohës. Prandaj, mjekët duhet t'i marrin parasysh këto dallime, edhe kur hartojnë një plan nutricional.

Mënyrat e ndryshme të trajtimit te të rriturit dhe fëmijët

Nëse nuk merren parasysh nevojat e rritjes dhe metabolizmit dhe aspektet evolucionare të organeve të ndryshme, në fakt mund të ketë pasoja të rrezikshme, madje edhe të rënda, siç thekson Namjoshi, sipas së cilës, nëse një i rritur mund të kurohet, te një fëmijë të ushqyerit në mënyrë të çrregullt mund të rezultojë në paaftësi të përhershme. Kjo mund të çojë në probleme me performancën akademike, zhvillimin fizik, social, mendor dhe emocional. Në mënyrë të veçantë, nëse nuk merren parasysh nevojat metabolike dhe zhvillimi i organeve, fëmija mund të mos marrë sasinë e energjisë që i nevojitet për rritjen e trurit, muskujve dhe kockave të tij. Kjo nxjerr në pah nevojën dhe urgjencën për të personalizuar planin e të ushqyerit në moshën pediatrike, më shumë se në moshë madhore. Dhe në këtë fushë, siç thekson ekspertja, farmacistët luajnë një rol kyç në ofrimin e asistencës nutricionale.

Të ushqyerit parenteral te fëmijët me probleme gastrointestinale dhe roli i farmacistit

Ushqimi pediatrik është i nevojshëm për të optimizuar funksionin e organeve në mungesë të ushqimit të duhur. Ndonjëherë, siç shpjegon Namjoshi, bëhet fjalë vetëm për të siguruar marrjen e duhur të kalorive, ndërsa herë të tjera mund të jetë një trajtim më kompleks, si në rastet e diarresë dhe mungesës së përthithjes së lëndëve ushqyese. Në këto situata është e rëndësishme "të kemi një bashkëpunim të ngushtë në nivel nutricional me farmacistin, qoftë edhe vetëm për të përmirësuar cilësinë e jetës", nënvizon ekspertja. Për më tepër, komunikimi duhet të përfshijë mjekun, farmacistin dhe prindërit, për të transmetuar informacione të harmonizuara dhe për të dhënë përgjigje të qarta në rast dyshimesh nga familjarët. Gjithashtu, komunikimi i ngushtë me gastroenterologun e ndihmon farmacistin të kuptojë çdo problem në zbatimin e planit nutricional, ndërkohë që roli i farmacistit ka të bëjë në radhë të parë me sigurinë, përveç faktit që këto shifra janë të rëndësishme "në ofrimin e ndihmës klinike dhe aksesin në trajtim", përfundon Namjoshi.

 

Sabina Mastrangelo

https://www.pharmacytimes.com/view/expert-discuss-difference-of-gastrointestinal-care-for-pediatrics-adults

 


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC