Ushqyerje

mar262020

Coronavirusi. Udhëzimet e shoqatave shkencore mbi stilin e jetesës dhe mënyrën e të ushqyerit

Marrja e vitaminës C na bën imunitarë ndaj virusit, pirja e ujit të pastër ose e lëngjeve të nxehta, e eliminon atë. Këto janë vetëm disa nga lajmet e rreme të përhapura në internet. Nuk ka ushqime apo dieta mrekulli kundër infeksioneve virale, por ndjekja e stilit të duhur të jetesës dhe ushqimor ndihmon në lehtësimin e procesit të shërimit dhe në periudha si këto, me lëvizje të reduktuar brenda mureve të shtëpisë, shmang shtimin në peshë.
Kjo është arsyeja pse kompanitë e ushqyerjes kanë ndërmarrë fushatën e dhënies së këshillave të dobishme për të konsumuar ushqim të shëndetshëm. SINU, Shoqata Italiane e Ushqyerjes Njerëzore, rekomandon të konsumohen të paktën 5 racione në ditë me fruta dhe perime, burim mineralesh dhe vitaminash (veçanërisht vitamine C dhe A) të dobishme për forcimin e sistemit imunitar dhe mbrojtjen e traktit respirator. Për të shmangur shtimin në peshë, ata sugjerojnë të vendoset në tryezë vetëm ajo që keni vendosur të hani, të shërbeni racionin "e duhur" në çdo vakt dhe të mos shtoni asgjë tjetër, të reduktoni konsumimin e pijeve me sheqer dhe produkteve të tjera të pasura me sheqer, të shmangni abuzimin me kripën dhe garniturat me yndyrna të larta.

Nga studimet e shumta e dimë se mesatarisht 45% e pacientëve të shtruar në spital janë të kequshqyer, me një humbje të ndryshueshme të masës muskulore e cila rrit nivelin e dobësisë dhe brishtësisë. Dhe ne e dimë se kequshqyerja vonon kohën e shërimit. Ja, pra se pse pacientët e shtruar në spital për shkak të infeksionit, do të kishin përfituar me një avantazh të dukshëm nëse do të kishin një qasjeje të hershme ndaj ushqimit të duhur, të përshkruar nga një specialist i Ushqyerjes Klinike, i specializuar në Ushqimin Artificial, i cili vepron në shtratin e pacientit krahas ekipeve emergjente. Ky është propozimi i SINUC-ut (Shoqata Italiane e Ushqyerjes Klinike dhe Metabolike). Kequshqyerja mund të ulë rezistencën te pacientët e moshuar dhe të dobët me një sëmundje virale, siç është ajo e shkaktuar nga coronavirusi, e cila në popullatën e rritur dhe të shëndetshme përcakton, në shumicën e rasteve, një sëmundje më të kontrollueshme. Personat që kanë një status më të mirë ushqimor janë në fakt ata që mbrohen më shumë nga infeksionet në përgjithësi.

"Një qasje organizative që përfshin përfshirjen e ekipeve të ushqyerjes klinike në departamentet kushtuar terapisë ndaj coronavirusit, mund të ketë efekte të konsiderueshme", shpjegon Maurizio Muscaritoli, president i SINUC-ut, "pasi do të mundësonte një pastrim më të shpejtë nga ventilimi, duke përcaktuar kështu një disponueshmëri më të madhe të shtretërve në kohën kur, në pritje të pikut, disponueshmëria është një faktor kritik. Një ekip ushqyes klinik i përbërë nga një mjek, një dietolog dhe një infermiere, duhet të jetë i pranishëm në çdo spital dhe të konsultohet për secilin pacient, para se të ndodhë kequshqyerja ose për të kundërvepruar atë ekzistuese", vazhdon Muscaritoli. "Ushqimi artificial duhet konsideruar një trajtim "për shpëtimin e jetës" dhe një instrument jo vetëm i praktikës së mirë klinike, por edhe një mbështetje e vlefshme në raportin kosto-përfitim dhe madje edhe më shumë, në një situatë të urgjencës shëndetësore serioze".


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC