Shëndetësi

mar102023

Demenca. Vitamina D mund të ketë efekte parandaluese

Marrja e suplementeve të vitaminës D mund të ndihmojë në parandalimin e demencës, sipas një artikulli të botuar në "Alzheimer's & Dementia", të kryer nga studiuesit e Universitetit të Calgaryt në Kanada në bashkëpunim me kolegët e Universitetit të Exeterit në Britani.

"Ky studim është bazuar në hulumtimet e mëparshme që kanë treguar se marrja e disa llojeve të suplementeve të vitaminës D mund të ndikojnë në mundësitë që ka një individ për të zhvilluar demencë. Me fjalë të tjera, demenca shfaqet më vonë te njerëzit me një histori të marrjes së suplementeve të zakonshme të vitaminës D dhe lidhja ka rezultuar të jetë më e fortë te ata pa faktorë ekzistues të rrezikut gjenetik ose vështirësi të kujtesës dhe të menduarit", thotë autorja kryesore e studimit Maryam Ghahremani, e cila bashkë me kolegët analizuan lidhjen midis plotësimit me vitaminë D dhe demencës te mbi 12,000 njerëz të regjistruar në National Alzheimer's Coordinating Center në SHBA, të cilët në kohën e pranimit kishin një moshë mesatare 71 vjeç dhe nuk vuanin nga demenca. Nga grupi i përgjithshëm i ekzaminuar, 37% kishin marrë suplemente të vitaminës D.

Duke pasur parasysh se kjo marrje u shoqërua me më shumë kohë të jetuar pa demencë dhe 40% më pak diagnoza të demencës sesa ata që nuk kishin marrë vitaminë D.

"Të dhënat tona sugjerojnë se plotësimi i hershëm me vitaminë D mund të jetë veçanërisht i dobishëm përpara fillimit të rënies konjitive", shkruajnë autorët, duke specifikuar se vitamina D, e cila rezultoi të ishte efektive në të gjitha grupet e pjesëmarrësve, kishte efekte më të mëdha te gratë sesa te burrat, te njerëzit pa dëmtim konjitiv sesa tek ata me shenja të lehta dhe tek ata që nuk kishin gjenin APOEe4, i cili dihet se shoqërohet me një rrezik të shtuar për sëmundjen e Alzheimerit.

 

Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring 2023. Doi: 10.1002/dad2.12404
https://doi.org/10.1002/dad2.12404


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC