rënie konjitive

kor182018

Rënia konjitive mund të frenohet me trajtim ushqimor

Një trajtim ushqimor specifik, i ndjekur për të paktën 2 vjet, që nis menjëherë pas konfirmimit diagnostikues të rënies konjitive të lehtë, mund të ndihmojë në mënyrë konkrete në ruajtjen e indeve të trurit, duke stabilizuar...
transparent

dhj52022

Alzheimeri. Një medikament i ri mund të ngadalësojë rënien konjitive

Lecanemabi, një medikament i ri eksperimental kundër sëmundjes së Alzheimerit, mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes, sipas rezultateve të një prove klinike të...
transparent

shk172023

Polipilula kundër faktorëve të rrezikut kardiovaskular nuk e redukton rënien konjitive

Një analizë sekondare e Studimit Ndërkombëtar Polycap (TIPS-3), e botuar në “JAMA Neurology”, ka treguar se një polipilulë që synon faktorët e rrezikut vaskular, e përdorur...
transparent

mar102023

Demenca. Vitamina D mund të ketë efekte parandaluese

Marrja e suplementeve të vitaminës D mund të ndihmojë në parandalimin e demencës, sipas një artikulli të botuar në “Alzheimer's & Dementia”, të kryer nga studiuesit e...
transparent

maj262023

Një terapi me antitrupa mund të bllokojë përparimin e Alzheimerit

Një medikament i aprovuar së fundi për Alzheimerin mund të bllokojë disa grumbuj të vegjël të proteinës beta-amiloide që notojnë nëpër lëngun e indeve cerebrale, duke arritur në...
transparent

qer202023

Apnea obstruktive e gjumit dhe lidhja me rënien konjitive dhe deficitin e vëmendjes

Apnea obstruktive e gjumit mund të shkaktojë ndryshime në funksionin konjitiv te burrat në moshë të mesme pa sëmundje të tjera shoqëruese. Në këtë përfundim ka arritur...
transparent

kor102023

Alzheimeri. FDA-ja miraton barin e ri. Ja, për kë indikohet

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave ka aprovuar Lecanemab-irmbin, një antitrup monoklonal i indikuar për trajtimin e pacientëve të rritur me sëmundjen...
transparent

gus22023

Dieta MIND nuk ndikon në rënien konjitive te të moshuarit

Në një grup njerëzish me deficite konjitive dhe histori familjare të demencës, të cilët u përzgjodhën në mënyrë rastësore për të ndjekur dietën MIND ose një dietë...
transparent

gus252023

Rënia konjitive. Mungesa e gjumit zbeh përfitimet e aktivitetit fizik

Aktiviteti i rregullt fizik mund të ketë efekte mbrojtëse kundër rënies konjitive me kalimin e moshës, efekte të cilat nuk janë të njejta për njerëzit që nuk flenë mjaftueshëm...
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC