Shëndetësi

mar292022

Vitamina D ndikon në sistemin imunitar, por ndikimi varet nga tipologjia e saj. Ja, dallimet

Efektet e vitaminës D në shëndetin e njeriut duket se ndryshojnë në varësi të faktit nëse bëhet fjalë për vitaminën D2 ose D3.

Sipas një studimi të ri, vitamina D3 ndikon në sistemin imunitar duke forcuar barrierat e trupit kundër infeksioneve virale dhe bakteriale, një efekt që nuk vërehet në rastin e vitaminës D2. Duke e thjeshtuar, vitamina D3 stimulon një shteg themelor të sistemit imunitar, që përfaqëson linjën e parë të mbrojtjes kundër infeksioneve: sistemin e sinjalizimit të interferonit I.

"Studimi ynë sugjeron se është e rëndësishme që njerëzit të marrin një suplement të vitaminës D3, ose ushqime të fortifikuara siç duhet, veçanërisht gjatë muajve të dimrit", shpjegoi Colin Smith (Universiteti Surrey, Britani e Madhe), nënshkruesi i fundit i artikullit të botuar në "Frontiers in Immunology". Kur flasim për vitaminën D, në fakt, i referohemi vitaminës D2, ose ergokalciferolit dhe vitaminës D3, kolekalciferolit. Siç dihet, ndërkohë që vetëm vitamina D3 mund të prodhohet nga lëkura përmes ekspozimit ndaj dritës së diellit, të dyja llojet janë të disponueshme në formën e suplementeve ushqimore dhe mund të gjenden në ushqime të fortifikuara. Studiuesit analizuan shprehjen e gjeneve gjatë një periudhe 12-javore në një studim të grave me prejardhje evropiane ose aziatike që morën pjesë në një studim me përzgjedhje rastësore të kontrolluar me placebo, që tregoi se vitamina D3 ishte superiore ndaj asaj D2 në rritjen e përqendrimit të 25-hidroksivitaminës D në gjak. Në veçanti, ata kryen një analizë të transkriptomës në 97 pjesëmarrës, duke theksuar kështu një efekt të ndryshëm, në varësi të llojit të vitaminës D.

"Megjithëse zbuluam se vitamina D2 dhe vitamina D3 nuk kanë të njëjtin efekt në aktivitetin gjenik te njerëzit, mungesa e ndikimit që gjetëm kur shikonim vitaminën D2 tregon se nevojitet urgjentisht një studim më i gjerë për të sqaruar ndryshimet në efektet e tyre. Megjithatë, këto rezultate tregojnë se vitamina D3 duhet të jetë lloji i preferuar për ushqimet dhe suplementet e fortifikuara", tha Susan Lanham-New, edhe ajo në Universitetin Surrey, një nga autoret e studimit.

 

Frontiers in Immunology 2022. Doi: 10.3389/fimmu.2022.790444.
https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.790444


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC