Fitoterapi

tet122020

Cistiti. Reduktimi i simptomave dhe përsëritjes, me ndihmën e bimëve

Infeksionet e traktit urinar janë një problem i zakonshëm shëndetësor. Studimet epidemiologjike tregojnë se miliona njerëz vuajnë nga cistiti i përsëritur, një sëmundje që kërkon profilaksi me antibiotikë. Në përpjekje për të parandaluar shfaqjen e cistitit te pacientët më të prirur, hulumtimi është përqendruar në bimët që mund të parandalojnë përsëritjen e kësaj gjendjeje.

 

Boronica e kuqe redukton simptomat e cistitit

Një ndër bimët më të studiuara dhe më të përdorura për të trajtuar këtë gjendje është Vaccinium macrocarpon (boronica e kuqe). Emri i boronicës (në anglisht: cranberry)  vjen nga fjala gjermane "kraanbere" e përdorur për të përshkruar ngjashmërinë e aparatit floreal me qafën dhe kokën e një vinçi. Bima duket se është në gjendje të kufizojë ngjitjen e baktereve (veçanërisht, Escherichia colit) në qelizat uroepiteliale. Gjithashtu, redukton simptomat e cistitit duke kundërvepruar me inflamacionin dhe përgjigjen e tepërt imune. Studimet klinike mbështesin përdorimin e saj si parandaluese e infeksioneve të përsëritura. Gjithashtu, po studiohen bimë të tjera më pak të njohura për përdorimin e tyre në këtë gjendje.

 

Seidlitzia rosmarinus, ndihma që vjen nga bima e shkretëtirës

Një shembull është seidlitzia rosmarinus, një bimë e shkretëtirës endemike në luginën e Jordanit në Izrael dhe në Lindjen e Mesme. Në këto kultura, bima përdoret si zëvendësuese e sapunit, si dhe është një përbërës i zgjedhur i theriakut (bar për helmin e akrepit). Bima përpunohet për të qenë burim i kaliumit dhe përdoret në mjekësinë tradicionale për të parandaluar humbjen e dhëmbëve dhe gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve. Një studim i vogël arab administroi 500 mg ekstrakt ose placebo për 2 muaj. Pacientët u ndoqën më pas për 6 muaj, duke treguar se konsumimi i rregullt i bimës S. rosmarinus mund të reduktojë incidencën e cistitit të përsëritur, në krahasim me placebon. Falë këtyre bimëve, mund të reduktohet frekuenca e infeksioneve, duke shtuar aktivitetin diuretik. Edhe në këtë front ka bimë që mund të ndihmojnë, por ne do të flasim për to në një artikull të ardhshëm.


Luca Guizzon, ekspert në fitoterapi

 

Burime:

Urologiia. 2018 Dec;(6):66-69.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(8):1063-75.
Phytother Res. 2020 Feb;34(2):418-427. Doi: 10.1002/ptr.6534.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC