Shëndetësi

mar182020

Cistiti. Nga simptomat te këshilla. Si ta menaxhojmë në farmaci?

Infeksionet e rrugëve urinare (IVU) përfaqësojnë mënyrën më të zakonshme të infeksionit bakterial dhe prekin më së shumti gratë. Në pjesën më të madhe të rasteve, IVU-të kanë të bëjnë me rrugët e poshtme urinare dhe në veçanti, me fshikëzën. Në këtë rast, quhen cistite.

 

Kuadri klinik

Shpesh, bëhet fjalë për forma të përsëritura (20% të rasteve). Mund të jenë të thjeshta ose të ndërlikuara, kur ekzistojnë anomali anatomike ose funksionale, ose patologji të tjera.
Shumica e IVU-ve shkaktohen nga flora bakteriale normale e zorrëve që depërton në traktin urinar përmes uretrës, migron në fshikëz dhe pushton urotelin. Fenomeni përcakton përgjigjen inflamatore përgjegjëse për simptomat. Mbi 80% e cistiteve ambulatore ndodhin për shkak të shtameve të Escherichia coli-t.

 

Simptomat dhe treguesit e rrezikut

Një kuadër i parë klinik i cistitit të thjeshtë mund të bazohet në simptomat e raportuara. Simptomat janë: urgjenca dhe shpeshtësia e urinimit, urinimi me dhimbje, ndjenja e shqetësimit në pjesën e poshtme të barkut, urina e errët ose e turbullt. Diagnoza do të konfirmohet nga mjeku gjithashtu falë analizës së urinës dhe urinokulturës, e nevojshme për të identifikuar agjentin bakterial përgjegjës dhe antibiogramën. Prania e etheve është një tregues i rrezikut, që tregon se infeksioni ka arritur në veshkë.

 

Trajtimi

Trajtimi farmakologjik i cistitit bazohet në terapinë me antibiotikë dhe për këtë arsye, është me rëndësi mjekësore ekskluzive. Në raste të buta dhe të moderuara, farmacisti ka në dispozicion disa opsione natyrale. Propozimi fitoterapik përqendrohet në dy bimë, rrusharusha (uva ursina) dhe boronica.
Mekanizmi i veprimit të rrusharushës ka dy aspekte. Nga njëra anë, veprimi i drejtpërdrejtë antibakterial tipik i fenoleve dhe nga ana tjetër, ekstrakti i barit zvogëlon aftësinë e baktereve për t'u ngjitur në muret e fshikëzës dhe favorizon grumbullimin e tyre në micele lehtësisht të eliminueshme me urinë.
Boronica amerikane përmban shumë polifenole, përfshirë procianidina, veçanërisht ato të tipit A. Procianidina A2 bllokon ngjitësit e baktereve dhe redukton aftësinë e tyre për t'u ngjitur në sipërfaqen e fshikëzës, duke lehtësuar eliminimin e tyre me rrjedhjen e urinës. Prania e acidit ursolik, të pajisur me veti antiinflamatore, është gjithashtu i rëndësishëm te boronica amerikane.

 

Këshilla e farmacistit

Cistiti parandalohet duke neutralizuar faktorët e rrezikut. Duhet mbrojtur flora vaginale, duke evituar higjienën intime me produkte "agresive". Për shkëmbimin e vëllimeve urinare duhet siguruar një furnizim i mirë hidrik. Pra, është e nevojshme të pihet shumë ujë.


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC