Farmaci

gus42023

Diabeti 2. FANS-at shtojnë rrezikun për hospitalizim në rastet e insuficiencës kardiake

Sipas një studimi të botuar në "Journal of the American College of Cardiology", përdorimi i barnave antiinflamatore jo steroide (FANS) te pacientët me diabet melit të tipit 2 (DM2) pa një histori të insuficiencës kardiake (HF) rrit rrezikun për shtrim në spital për shkak të HF-së.

"FANS-at, duke qenë se shtojnë rrezikun kardiovaskular, zakonisht nuk rekomandohen për pacientët kardiopatikë", tregon bashkautori Anders Holt nga Spitali Universitar i Kopenhagës-Herlev dhe Gentofte (Hellerup, Danimarkë), duke shpjeguar se ky studim shton edhe një grup tjetër pacientësh tek ata që tashmë mendohet se janë vunerabël ndaj FANS-ave. Në një metaanalizë të vitit 2013 të nënshkruar nga Coxib dhe Traditional NSAID Trialists (CNT), frenuesit selektivë të COX-2, diklofenaku dhe ibuprofeni u shoqëruan me një rrezik pothuajse të dyfishtë për shtrimin në spital për HF. Por, jo vetëm kaq, një studim i madh i vitit 2016 i publikuar në "BMJ" e lidhi përdorimin e ibuprofenit, naproksenit dhe diklofenakut me një rritje prej 20% të probabilitetit për shtrimin në spital për shkak të HF-së. Dhe, për të verifikuar nëse ekziston një lidhje midis FANS-ave dhe HF-së edhe te diabetikët, studiuesit analizuan të dhënat e 330,000 individëve me DM2, dhe zbuluan se pothuajse 1 në 6 diabetikë kishte marrë të paktën një recetë FANS.

"Përdorimi i vazhdueshëm i FANS-ave në një popullatë diabetike me rrezik të mirëpërcaktuar kardiovaskular është tashmë një fakt i rëndësishëm", vazhdon Holt, i cili bashkë me kolegët, përdorën regjistrat danezë për të identifikuar njerëzit e diagnostikuar me TD2 gjatë periudhës 1998-2021, duke përjashtuar individët me HF dhe ata që i kishin përdorur FANS-at për të trajtuar sëmundje të tjera. Gjatë një ndjekjeje gati gjashtëvjeçare, më shumë se 23,000 pjesëmarrës u shtruan në spital për shkak të insuficiencës kardiake. Përdorimi i FANS-ave u shoqërua me një rritje prej 40% në probabilitetin e shtrimit në spital për ngjarjet HF, dhe duke analizuar FANS-at individualë, rreziku rezultoi të ishte më i lartë te pacientët e trajtuar me diklofenak ose ibuprofen, dhe jo te ata të trajtuar me celecoxib dhe naproxen", shkruajnë autorët.

Në një editorial të lidhur, Hassan Khan nga Norton Healthcare (Louisville, SHBA) dhe Setor Kunutsor nga Leicester General Hospital (Britani), deklarojnë se për diabetikët FANS-at duhet të përshkruhen vetëm për periudhat më të shkurtra të mundshme dhe me dozën më të ulët të nevojshme për të në mënyrë që të ofrojnë përfitime. "Megjithëse nevojiten më shumë kërkime, mund të jetë e udhës që ky rekomandim të zgjerohet edhe për pacientët me DM2 pa diagnozë të sëmundjes kardiake", përfundojnë redaktorët.

 

J Am Coll Cardiol. 2023. Doi: 10.1016/j.jacc.2023.02.027
https://doi.org/10.1016/j.jacc.2023.02.027

J Am Coll Cardiol. 2023. Doi: 10.1016/j.jacc.2023.02.026
https://doi.org/10.1016/j.jacc.2023.02.026


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC