Farmaci

maj232023

Virusi respirator sincicial. Një antitrup monoklonal redukton hospitalizimet me 83%

Ekziston një antitrup monoklonal që mund të reduktojë ndjeshëm hospitalizimet te të porsalindurit për shkak të virusit respirator sincicial (RSV) sipas rezultateve të një studimi të ri klinik të fazës 3. Injeksionet administrohen si një dozë e vetme intramuskulare, 50 mg për fëmijët që peshojnë më pak se 5 kg dhe 100 mg për fëmijët që peshojnë më shumë se 5 kg. Substanca aktive nirsevimab është një antitrup monoklonal, një lloj proteine e krijuar për të njohur dhe lidhur me një strukturë specifike (të quajtur antigjen). Nirsevimabi lidhet me një proteinë të quajtur 'proteina F' në sipërfaqen e RSV-së. Kur përbërësi aktiv lidhet me këtë proteinë, virusi nuk mund të hyjë në qelizat e trupit, veçanërisht te ato në mushkëri, duke ndihmuar në parandalimin e infeksionit. 

Sipas rezultateve të studimit Harmonie, antitrupi reduktoi shtrimet në spital të foshnjave nën 12 muajsh të shkaktuar nga RSV-ja në traktin e poshtëm të frymëmarrjes me 83%. Këto të dhëna u morën duke krahasuar dy grupe të porsalindurish, me vetëm një grup të trajtuar me një dozë të vetme nirsevimabi. Rezultati duket të jetë shumë domethënës dhe tregon efektivitetin e tij në parandalimin e sëmundjes.

Përveç reduktimit të ndjeshëm të hospitalizimeve, nirsevimabi ka treguar edhe përfitime të tjera. Sipas të dhënave, ka pasur një ulje prej 75.7% të hospitalizimeve për shkak të infeksioneve të rënda që kërkojnë përdorim të oksigjenit dhe një reduktim 58% të hospitalizimeve për shkak të infeksioneve të traktit të poshtëm të respirator për çdo shkak tjetër, jo vetëm RSV. Këto rezultate sugjerojnë se antitrupat mund të kenë një ndikim shumë domethënës në shëndetin e të porsalindurve, duke reduktuar barrën spitalore të lidhur me këto sëmundje.

Studimi klinik, i kryer në tre vende evropiane (Francë, Gjermani dhe Mbretërinë e Bashkuar), përfshiu më shumë se 8000 të porsalindur në më shumë se 250 vende. Objektivi ishte vlerësimi i efikasitetit dhe sigurisë së trajtimit gjatë dimrit 2022-2023. Rezultatet e marra nga ky hulumtim ofrojnë dëshmi konkrete në parandalimin e RSV-së dhe komplikacioneve respiratore te të porsalindurit. Udhëheqësi i studimit, dr. Simon Drysdale nga spitali Universitar St. George, komentoi rezultatet, duke theksuar se infeksionet pulmonare të shkaktuara nga RSV-ja përfaqësojnë një problem serioz për foshnjat nën 12 muajsh dhe se të dhënat e marra tregojnë një përfitim të rëndësishëm për shëndetin publik. Nirsevimabi është antitrupi i parë monoklonal anti-RSV i rekomanduar nga EMA dhe i autorizuar për marketing nga Komisioni Europian si një formë doze e vetme e mbrojtjes kundër RSV-së për të gjithë të porsalindurit dhe foshnjat, si ato të lindura në kohë dhe ato të parakohshme, të shëndetshëm ose me kushte specifike shëndetësore.

 

Cristoforo Zervos

https://www.sanofi.com/en/media-room/press-releases/2023/2023-05-12-08-50-00-2667568


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC