Farmaci

tet142020

Covid-19. Rezultate inkurajuese të sitagliptinës te pacientët me diabet të tipit 2

Një studim tregon se sitagliptina përgjysmon vdekshmërinë e pacientëve me Covid-19 dhe diabet të tipit 2, një kategori e konsideruar në rrezik. Hulumtimi i kryer nga spitali Sacco dhe Universiteti Shtetëror i Milanos, në bashkëpunim me disa qendra italiane dhe me Shkollën Mjekësore të Harvardit, ka treguar se trajtimi me barin antidiabetik uli vdekshmërinë nga 37% në 18% dhe gjithashtu, përmirësoi të gjitha rezultatet klinike, nevojën për ventilim mekanik dhe shtrim në terapi intensive. Efekti mund të varet nga aftësia e sitagliptinës për të ruajtur një kontroll të mirë glikometabolik (që mund të përkeqësohet nga deksametazoni), nga reduktimi i virulencës së viruseve dhe efekti imunosupresiv dhe antiinflamator që do të neutralizonte stuhinë e citokinave të shkaktuar prej tij.

"Zbulimi i përfitimeve të arritura me frenuesin e sitagliptinës DPP4 ka një rëndësi të madhe, veçanërisht për nevojën e terapive të reja kundër kësaj sëmundjeje shkatërruese që ka prekur kaq gjerësisht komunitetin tonë", tha Paolo Fiorina, nga Universiteti i Milanos dhe emri i fundit i artikullit të botuar në "Diabetes Care". "Në Covid-19, në raste urgjence u provuan shumë trajtime që bazoheshin në arsyetime shpesh të dobëta dhe shumica e të cilave nuk ka dhënë rezultate konkrete", shpjegoi Massimo Galli, nga spitali Sacco në Milano, i cili shton sa është ende e nevojshme të identifikohen barnat efektive dhe strategjitë terapeutike.

"Edhe pse paraprake, rezultatet e marra me sitagliptinën meritojnë një studim të thelluar që të konfirmojë rolin e sugjeruar nga vëzhgimet e para. Është e rëndësishme të nënvizohet se përdorimi i këtij medikamenti favorizohet nga menaxhueshmëria e tij dhe nga mungesa e mundshme e efekteve anësore", vazhdoi drejtori i Departamentit të Sëmundjeve Infektive. Rezultatet do të konfirmohen në një studim të madh të rastësishëm, tashmë në fazën e planifikimit. "Jam shumë i kënaqur me rezultatet e marra nga qendra jonë dhe mënyra me të cilën studiuesit tanë ndjekin vazhdimisht rrugë të reja për të përmirësuar jetën e pacientëve me diabet", tha Gian Vincenzo Zuccotti, dekan i Fakultetit të Mjekësisë dhe Kirurgjisë të Universitetit Shtetëror. "Ky zbulim thekson gjithashtu rëndësinë e kërkimeve në gjetjen e zgjidhjeve për problemet klinike", përfundoi ai.

 

Diabetes Care 2020 Sep. Doi: 10.2337/dc20-1521
https://doi.org/10.2337/dc20-1521


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC