Farmaci

tet282022

Diabeti. Pacientët e trajtuar me metforminë, më pak të rrezikuar nga Covidi

Pacientët me diabet të tipit 2 që infektohen me SARS-CoV-2, do të kishin një rrezik më të ulët të shtrimit në spital ose vdekjes nëse do të trajtoheshin vetëm me metforminë, krahasuar me barnat e tjera antidiabetike.

Në këtë përfundim ka arritur një studim spanjoll i udhëhequr nga Dan Ouchi nga Universiteti Autonoma në Barcelonë, dhe i botuar në Primary Care Diabetes, sipas të cilit nevojiten kërkime të mëtejshme për të kuptuar nëse rezultatet më të mira lidhen me kontrollin metabolik apo ndërhyrje të tjera të kryera gjatë shtrimeve në spital.

Premisat e kërkimit

Njerëzit me sëmundje kronike si diabeti janë më të rrezikuar për të zhvilluar format më të rënda të Covid-19. Ndër mekanizmat që mund të rrisin ashpërsinë dhe rrezikun e Covidit janë reduktimi i qelizave CD4 + T dhe rritja e shprehjes së receptorit ACE-2 dhe interleukinës-6.

Për më tepër, ndërveprimi midis virusit dhe dipeptilpeptidazës-4 (DPP4) mund të nxisë virulencën e SARS-CoV-2, me frenimin e këtij ndërveprimi, i cili mund të arrihet nëpërmjet frenuesit antidiabetikë DPP-4, që tregon se ky frenues mund të reduktojnë stuhitë inflamatore të lidhura me Covid-19.

Përveç këtyre barnave, një tjetër antidiabetik, metformina, ka treguar se ka aktivitet anti-inflamator, aq sa është vënë re një ulje e vdekshmërisë pas trajtimit me metforminë te pacientët me rrezik të lartë për COVID-19.

Studimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu një lidhje midis rritjes së vdekshmërisë dhe niveleve të dobëta të kontrollit të glukozës në gjak te pacientët diabetikë të prekur nga infeksioni. Megjithatë, asnjë udhëzim nuk ka dhënë rekomandime të sakta për trajtimin e Covidit te pacientët diabetikë.

Popullsia e përfshirë

Ekipi spanjoll vlerësoi shkallën e vdekshmërisë dhe pranimet në spital për të rriturit diabetikë që kishin një diagnozë të Covid-19 në periudhën mars-qershor 2020.

Të dhënat u mblodhën nëpërmjet Information System for Research in Primary Care (SIDIAP), në të cilin përfshihej informacion për rreth 5.8 milionë njerëz në Katalonjë. Në mënyrë të veçantë, u mblodhën të dhëna për: karakteristikat socio-demografike, kujdesin spitalor, parametrat klinikë, testet laboratorike, recetat e barnave, sëmundjet shoqëruese dhe diagnozën e Covid-19.

Rastet e konfirmuara përfshinin pacientë me një diagnozë të caktuar, ndërsa rastet e paqarta ose të mundshme përfshinin pacientët e pa konfirmuar me diagnozë, por me pneumoni ose të shtruar në spital për shkak të Covid-19. Pacientët u klasifikuan gjithashtu në bazë të faktit nëse merrnin ose jo metforminë ose antidiabetikë të tjerë, gjashtë muaj përpara infektimit me Covid.

Grupi i kontrollit, nga ana tjetër, përbëhej nga diabetikët të ekspozuar ndaj monoterapisë me metforminë, ndërsa barnat e tjera të kontrollit të glicemisë përfshinin: insulinën, frenuesit DPP4, sulfonilureatin, analogët e GLP-1, frenuesit bashkëtransporues natrium-glukozë-2 (SGLT-2) dhe agjentë të tjerë hipoglikemikë.

Efektet pozitive të metforminës në rezultatet e Covid-19

Në total, u përfshinë 31,006 diabetikë të infektuar me SARS-CoV-2. Prej tyre, 21,131 morën trajtim antidiabetik, ndërsa 13,549 metforminë. Mosha mesatare e pacientëve ishte 71.5 vjeç dhe sëmundjet shoqëruese më të shpeshta përfshinin: obezitetin, hipertensionin dhe sëmundjet respiratore. 

Rreth 57% e atyre që trajtoheshin me antidiabetikë morën vetëm metfominë, ndërsa klasa e barnave më të përdorura për kontrollin e glicemisë përfshinte: frenuesit DPP-4, insulinën dhe merforminën. U regjistruan shtrime në spital për 5096 pacientë, ndër të cilat 4578 ishin vdekje.

Ndërsa për sa i përket lidhjes midis rezultatit të sëmundjes dhe marrjes së antidiabetikëve, studiuesit spanjollë zbuluan se pacientët e trajtuar vetëm me insulinë, insulinë të kombinuar me metforminë ose frenues DPP4 kishin më shumë mundësi të përjetonin rezultate serioze dhe një rrezik më të lartë të vdekshmërisë sesa monoterapia me metforminë.

 

Sabina Mastrangelo

Burimi:
Primary Care Diabetes (2022) - doi: 10.1016/j.pcd.2022.10.1001


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC