Ushqyerje

kor252023

Disa substanca të kafesë mund të kenë efekte kundër demencës

Ekstraktet e kafesë, kafeina dhe genisteina kanë veti biologjike të cilat mund të parandalojnë grumbullimin e fibrileve tau, sipas një studimi të botuar në "Journal of Agricultural and Food Chemistry" dhe të koordinuar nga Mariapina D'Onofrio nga Universiteti i Veronës.

Këto zbulimehapin rrugë të reja për kërkimin ose projektimin e përbërjeve bioaktive kundër sëmundjeve neurodegjenerative. "Kafeja ekspres është ndër pijet më të konsumuara në botë dhe studimet e fundit kanë raportuar se ajo ka një aktivitet mbrojtës kundër sëmundjeve neurodegjenerative si ajo e Alzheimerit.

Alzheimeri i përket një grupi çrregullimesh, të quajtur taupati, të cilët karakterizohen nga akumulimi intraneuronal i proteinës tau të lidhur me mikrotubulat në agregatet fibrilare", shpjegojnë autorët. Ata analizuan përbërjen molekulare të ekstraktit të kafesë ekspres duke përdorur imazhet e rezonancës magnetike dhe identifikuan përbërësit kryesorë të saj. Më pas ata testuan in vitro dhe në qeliza efektin e ekstraktit të kafesë, kafeinës dhe trigonelinës, të dy alkaloideve, genisteinës, një antioksidanti flavonoid dhe teobrominës, një përbërës që gjendet edhe te çokollata. Në përpjekje për të ekzaminuar efektin në një formë toksike të taut për një maksimum prej 40 orësh, ekspertët vunë re se me rritjen e përqendrimit të kafesë së plotë ekspres, kafeinës ose genisteinës, fibrilet tau u shkurtuan dhe nuk formuan fletë më të mëdha. Fibrilet e shkurtuara tau nuk ishin toksike për qelizat dhe nuk ishin në gjendje të shkaktonin grumbullim të mëtejshëm toksik. Më pas autorët vunë re se kafeina dhe ekstrakti i kafesë ekspres gjithashtu mund të lidheshin me fibrilet tau.

"Këto rezultate shtojnë njohuri mbi potencialin neuroprotektiv të kafesë ekspres dhe sugjerojnë se cila bazë molekulare mund të jetë kandidate për dizajnimin e terapive që synojnë format monomerike ose fibriluara të taut", përfundojnë studiuesit.

 

Journal of Agricultural and Food Chemistry 2023. Doi: 10.1021/acs.jafc.3c01072
https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c01072


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC