Shëndetësi

maj62022

Frenuesit SGLT2. Përfitimet që kanë për zemrën, edhe në rastet pa diabet

Një përmbledhje sistematike me metaanalizë e botuar në Annals of Internal Medicine, me autor kryesor Xinyu Zou nga Departamenti i Endokrinologjisë dhe Metabolizmit në Spitalin e Kinës Perëndimore, sugjeron që frenuesit e bashkëtransportuesit të natrium-glukozës 2 (SGLT2) reduktojnë shtrimet në spital dhe vdekjet kardiovaskulare te pacientët me insuficiencë kardiake, pavarësisht nga prania ose mungesa e diabetit melit.
"Disa studime të mëparshme kanë vërtetuar përfitimet e frenuesve SGLT2 në drejtim të mbrojtjes kardiovaskulare te të rriturit me diabet të tipit 2, por eksperimente të mëtejshme sugjerojnë se këto gjetje mund të shtrihen edhe te njerëzit pa diabet", thanë studiuesit që analizuan efektet e frenuesve SGLT2 te pacientët me insuficiencë kardiake, pavarësisht nga prania e diabetit të tipit 2, duke u konsultuar me një sërë arkivash biomjekësore: PubMed, Web of Science, Cochrane Library dhe Embase (ndërfaqja OVID) dhe duke zgjedhur 8 studime që përzgjodhën në mënyrë rastësore 15,022 të rritur me insuficiencë kardiake, pavarësisht nga prania e diabetit për të marrë frenues SGLT2 ose për të qenë pjesë e një grupi kontrolli.


"Frenuesit SGLT2 ose gliflozinat përfshijnë empagliflozinën, canagliflozinën dhe dapagliflozinën, të miratuara për trajtimin e diabetit të tipit 2, me një profil sigurie më të lartë se agjentët e tjerë hipoglicemikë oralë", kujtojnë studiuesit. Dhe, rezultatet e metaanalizës flasin vetë: në krahasim me kontrollet, frenuesit SGLT2 reduktojnë me 37% shtrimet në spital për insuficiencë kardiake, duke reduktuar ndërkohë me 14% vdekjet nga shkaqet kardiovaskulare. Efekti kardioprotektiv është veçanërisht i dukshëm pas vitit të parë të trajtimit dhe te pacientët me prognozë më të keqe.


Ana e kundërt është se nuk ka asnjë provë të një efekti mbrojtës as në vdekshmërinë nga të gjitha shkaqet, as në përparimin e sëmundjes renale. Por kjo nuk është e gjitha: frenuesit SGLT2 dyfishojnë rrezikun e infeksioneve gjenitale. "Në funksion të këtyre rezultateve, nevojiten studime të mëtejshme për të hetuar indikacionet për përdorimin e këtyre barnave në lidhje me karakteristikat e pacientëve që mund të përfitojnë më shumë, duke marrë parasysh nivelin e klasës funksionale të insuficiencës kardiake", përfundon Xinyu.

Annals of Internal Medicine 2022. Doi: 10.7326/M21-4284


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC