Farmaci

pri72023

Trajtimi me grelinë përmirëson funksionin kardiak në rastet e insuficiencës

Në një studim të botuar në "European Heart Journal", nënshkruesi i parë Lars Lund nga Instituti Karolinska në Stokholm, tregon se grelina, një hormon peptid endogjen me përfitime të mundshme kardiovaskulare që stimulon oreksin, mund të rrisë funksionin e zemrës te pacientët me insuficiencë kardiake.

"Insuficienca kardiake kronike simptomatike, me fraksion të reduktuar të ejeksionit (HFrEF) është një sëmundje që përparon gradualisht duke përkeqësuar cilësinë e jetës dhe kapacitetin funksional të pacientëve dhe duke shkaktuar shtrime të shpeshta në spital dhe rrezik të lartë vdekjeje", shkruajnë autorët, duke kujtuar se grelina, e çliruar nga stomaku në përgjigje të agjërimit dhe humbjes në peshë, aktivizohet nga acilimi i aminoacideve dhe degradohet me gjysmë jetë plazmatike prej 24-30 min. Acil-grelina lidh receptorin sekretagogues të hormonit të rritjes (GHSR) dhe ka një veprim stimulues të oreksit me veprim qendror, duke vepruar në receptorët e shpërndarë gjerësisht në muskujt e zemrës, ata skeletorë dhe endoteli.

Për të testuar nëse receptorët e grelinës janë një objektiv premtues për përmirësimin e funksionit të pompimit të zemrës, autorët regjistruan 30 pacientë me insuficiencë kardiake në një studim me përzgjedhje rastësore, duke ndarë ata në dy grupe të trajtuara me grelinë ose placebo, të dyja të administruara në mënyrë intravenoze brenda 120 minutave.

"Pas dy oresh trajtim ne zbuluam se vëllimi i gjakut të pompuar nga zemra në një minutë u rrit mesatarisht me 28% në grupin e grelinës, ndërsa rrahjet e zemrës mbetën të pandryshuara dhe në disa raste u ngadalësuan pak. Te pacientët me HFrEF, 120 minuta acil-grelinë intravenoze krahasuar me placebon përmirëson kontraktueshmërinë dhe debitin kardiak pa shkaktuar hipotension, aritmi, takikardi ose ishemi. Këto të dhëna paraprake për seritë e vogla hapin rrugën për studime të mëtejshme klinike më të mëdha që synojnë hetimin e efikasitetit dhe tolerancës së grelinës në fushën kardiologjike", përfundojnë autorët.

 

European Heart Journal 2023. Doi: 10.1093/eurheartj/ehad100
https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad100


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC