Hormone

dhj42014

EMA: Nuk ka prova të forta mbi asociimin e problemeve kardiake me barnat që përmbajnë testosteron

Organizmi rregullator që përfaqëson shtetet anëtare të BE-së (CMDh1) ka përcaktuar njëzëri se nuk ka asnjë provë të dukshme mbi shtimin e problemeve kardiake si pasojë e barnave që përmbajnë testosteron, të përdorura nga meshkuj me sasi të pamjaftueshme testosteroni.
transparent

jan262015

Infertiliteti dhe përdorimi i hormoneve në raport me shfaqjen e tumoreve

Janë të pakta provat që tregojnë se përdorimi i hormoneve për stimulimin ovarian në trajtimin e infertilitetit shton riskun afatgjatë për kancer gjiri apo kancer gjinekologjik ( Ca. uterusi, ovarial apo vaginal).
transparent

gus62015

Risk për gliomë nga përdorimi i tejzgjatur i kontraceptivëve hormonalë

Kontraceptivët hormonalë përmbajnë hormone femërore që parandalojnë ovulacionin, por një studim i publikuar në “British Journal of Clinical Pharmacology” sugjeron se kjo metodë kaq e besueshme kontrolli i lindjeve mbart edhe risqe.
transparent

pri102018

Terapia zëvendësuese hormonale, ka efekte pozitive në funksionimin e trurit

Vëllimet e korteksit prefrontal dorsolateral janë ruajtur te gratë në menopauzën e hershme pas terapisë me estradiol nëpërmjet lëkurës, por jo nëse ato janë trajtuar me estrogjen oral. Këto janë rezultatet e një studimi gjatësor të...
transparent

maj72018

Kanceri i gjirit: Hidhet dritë mbi mekanizmat e rezistencës ndaj barnave

Mekanizmat molekularë që përcaktojnë rezistencën e kancerit të gjirit ndaj barnave në përdorimin klinik, duke përfshirë tamoksifenin, kanë qenë subjekt i një studimi të botuar në revistën shkencore “Scientific Reports” dhe të...
transparent

gus92018

Tumori i gjirit dhe kontraceptivët hormonalë. Cila është lidhja që ekziston mes tyre?

Aktualisht, kontraceptivët hormonalë të kombinuar janë metodat kontraceptive më të përdorura në zonat më të zhvilluara të botës, me një përqindje mesatare të përdorimit prej 18% te gratë e martuara të grupmoshës...
transparent

tet52018

Kanceri i vezoreve. Cilët janë kontraceptivët e rinj hormonalë që kanë ulur rrezikun?

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar një rrezik të reduktuar të kancerit të vezoreve te gratë që marrin kontraceptivë oralë të kombinuar, por shumica e provave i referohej përdorimit të produkteve tashmë në treg prej...
transparent

nën132018

Hipotiroidizmi subklinik: terapia hormonale rutinë, nuk e përmirëson cilësinë e jetës

Terapia e hormoneve tiroide te të rriturit jo shtatzënë, me hipotiroidizëm subklinik, nuk shoqërohet me përmirësime në cilësinë e përgjithshme të jetës ose të simptomave të...
transparent

jan312019

Kontraceptivët hormonalë. Kapërcimi i ndërprerjes 7-ditore, nuk e dëmton shëndetin

Një udhëzues i ri klinik i përgatitur nga Fakulteti i Shëndetit Seksual dhe Riprodhues (FSRH) thekson se kapërcimi i ndërprerjes shtatë ditore në muaj, gjatë rrjedhës së përdorimit të një kontraceptivi hormonal të kombinuar...
transparent

dhj302020

Diabeti dhe mekanizmi që u jep efikasitetin inkretinave

Inkretinat janë hormone intestinale të sekretuara nga qelizat enteroendokrine pas ngrënies. Funksioni i tyre më i rëndësishëm është nxitja e sekretimit të insulinës nga qelizat â pankreatike. GLP-1 dhe GIP (dy inkretina) janë të...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC