Mirëqenie

mar22023

Depresioni. Aktiviteti fizik, më efektiv se barnat

Aktiviteti fizik ka rezultuar të jetë më efektiv se marrja e barnave për menaxhimin e shëndetit mendor, sipas një studimi të publikuar në "British Journal of Sports Medicine".

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) raporton se një në tetë njerëz në mbarë botën vuan nga një çrregullim mendor. Në Australi në veçanti, vlerësohet se një në pesë individë të moshës 16-85 vjeç kanë vuajtur nga një çrregullim mendor në 12 muajt e fundit.

"Dihet se aktiviteti fizik dihet se ndihmon në përmirësimin e shëndetit mendor. Edhe pse, pavarësisht nga të dhënat e disponueshme, ai nuk është miratuar gjerësisht si një ndër trajtimet e vijës së parë. Rishikimi ynë tregon se ndërhyrjet e aktivitetit fizik mund të zvogëlojnë ndjeshëm simptomat e depresionit dhe ankthit në të gjitha popullatat klinike dhe se disa grupe kanë treguar shenja edhe më të mëdha përmirësimi", thotë Ben Singh nga Universiteti i Australisë Jugore në Adelaide, autori kryesor i studimit.

Studiuesit kryen rishikimin më gjithëpërfshirës të literaturës të kryer deri më tani mbi këtë temë, duke përfshirë 97 rishikime, 1,039 studime dhe 128,119 pjesëmarrës. Analiza tregoi se aktiviteti fizik është jashtëzakonisht i dobishëm për përmirësimin e simptomave të depresionit dhe ankthit.

Konkretisht, analiza e të dhënave tregoi se ndërhyrjet ushtrimore prej 12 javësh ose më pak ishin më efektive në reduktimin e simptomave të shëndetit mendor, duke theksuar shpejtësinë me të cilën aktiviteti fizik mund të sjellë ndryshime.

Përfitimet më të mëdha u panë te njerëzit me depresion, gratë shtatzëna dhe pas lindjes, njerëzit e shëndetshëm dhe njerëzit e diagnostikuar me HIV ose sëmundje renale. Ushtrimet fizike me intensitet të lartë treguan më së shumti përmirësime për depresionin dhe ankthin, por të gjitha llojet e aktivitetit fizik dhe ushtrimeve rezultuan të ishin të dobishme, duke përfshirë ushtrimet aerobike si ecja, trajnimi me rezistencë, pilates dhe joga.

"Është e rëndësishme të theksojmë se ky studim tregon se nuk duhet shumë kohë që aktiviteti fizik i rregullt të sjellë një ndryshim pozitiv në shëndetin mendor", përfundojnë autorët.

 

British Journal of Sports Medicine 2023. Doi: 10.1136/bjsports-2022-106195
http://doi.org/10.1136/bjsports-2022-106195


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC