shëndeti mendor

sht92019

Pemët përmirësojnë shëndetin mendor e fizik, por është mirë të jenë të larta...

Ruajtja e shtimi i pemëve të larta, si dhe ndërhyrje të tjera që sjellin më shumë gjelbërim në qytete, mund të përmirësojnë shëndetin mendor në komunitete. Këtë e konfirmon një studim i publikuar në “JAMA Network Open” dhe i...
transparent

tet312019

Shpejtësia e të ecurës në moshën 45-vjeçare, tregon sa të plakur jemi

Sipas një studimi të publikuar në “JAMA Network Open”, shpejtësia e të ecurës në moshën 45-vjeçare dhe në veçanti, shpejtësia maksimale e ecjes pa vrapuar, mund të përdoret si tregues i gjendjes së plakjes fizike dhe cerebrale...
transparent

jan142020

Duhanpirja nuk i bën keq vetëm shëndetit fizik, por edhe atij mendor. Shton rrezikun për depresion dhe skizofreni

“Ne dimë që duhanpirja është shumë më e zakonshme mes atyre njerëzve që kanë sëmundje mendore, të tilla si depresion dhe skizofreni. Megjithatë, pjesa më e madhe...
transparent

maj262020

Coronavirusi dhe ndikimi i tij në shëndetin psikiatrik gjatë dhe pas shërimit

Shumica e njerëzve me Covid-19 nuk do të zhvillojnë ndonjë problem psikiatrik, por duke pasur parasysh numrin e madh të atyre që sëmuren, ndikimi i përgjithshëm në shëndetin mendor mund të jetë i konsiderueshëm...
transparent

tet52020

Antipsikotikët vazhdojnë të përshkruhen për njerëzit me aftësi të kufizuara intelektuale, pavarësisht udhëzimeve

Numri i barnave antipsikotike të përshkruara për pacientët me aftësi të kufizuara intelektuale nuk ka ndryshuar pothuajse fare gjatë një periudhe 10-vjeçare, megjithëse...
transparent

pri92021

Qeveritë dhe organizatat shëndetësore në të gjithë botën, bëjnë thirrje urgjente për mirëqenien e adoleshentëve

Në një letër të hapur të botuar në “British Medical Journal”, qeveritë dhe udhëheqësit shëndetësorë në të gjithë botën po bëjnë thirrje për veprim urgjent për të siguruar mirëqenien e adoleshentëve. Sipas autorëve, brezi aktual, ose 1.2...
transparent

tet202021

Mirëqenia mendore dhe ushqyerja te fëmijët. Si të ushqehen më mirë, për t’u ndier më mirë

Për të optimizuar mirëqenien mendore të fëmijëve, strategjitë e shëndetit publik dhe politikat e shkollës duhet të sigurojnë ushqyerje cilësore për të gjithë, si para shkollës, ashtu edhe gjatë aktivitetit shkollor. Ky është përfundimi...
transparent

dhj22021

Baza gjenetike e tentativave për vetëvrasje. Ja, cilët janë faktorët që luajnë rol

Mendimet dhe sjelljet vetëvrasëse mund të reduktohen me mbështetjen dhe trajtimin e duhur të shëndetit mendor. Prandaj, është thelbësore të merret informacion mbi rrugët biologjike të përfshira në përpjekjet për...
transparent

shk222022

Covid-19. Çrregullime të shëndetit mendor edhe një vit pas infektimit

Një studim i publikuar në British Medical Journal tregon se COVID-19 lidhet me një rrezik në rritje të çrregullimeve të shëndetit mendor, duke përfshirë ankthin, depresionin, abuzimin me ubstancat dhe çrregullimet...
transparent

sht202022

Depresioni. Rezultatet e papritura të trajtimit me ketaminë

Ketamina, një psikedelik i përdorur në mjekësi si anestezik dhe ilegalisht si drogë, konsiderohet një trajtim premtues por eksperimental i shëndetit mendor. Në një studim në të cilin...
transparenttransparent
Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC