Mirëqenie

maj112022

Covid-19. Gjenetika u dha mundësi disa njerëzve ta jetonin më mirë periudhën pandemike

Disa individë e kanë përballuar stresin e pandemisë më mirë se të tjerët dhe kjo ka ndodhur të paktën pjesërisht për shkak të gjenomës së tyre, sipas një studimi të publikuar në PLoS Genetics. "Të gjithë janë prekur nga pandemia COVID-19, por mënyra se si një person e percepton cilësinë e jetës së tij varet nga një kombinim faktorësh, përfshirë gjenet që trashëgoi nga prindërit, si dhe nga mjedisi, ose një përzierje e natyrës dhe e arsimimit. Studimi i gjeneve që lidhen me cilësinë e jetës mund të jetë i ndërlikuar, por pandemia COVID-19 na dha mundësinë të vlerësonim se si kjo ngjarje stresuese mbarëbotërore ndërveproi me gjenetikën e një personi për të ndikuar në mirëqenien e tij të përgjithshme", shpjegon Lude Franke, nga Universiteti i Groningenit në Holandë, që drejtoi grupin e punës.
Studiuesit ekzaminuan gjenomat e mbi 27,000 njerëzve që banonin në Holandë, të cilët kishin dhuruar material gjenetik në një biobankë. Më pas ata kërkuan lidhje midis varianteve gjenetike dhe përgjigjeve të pjesëmarrësve ndaj një sërë pyetësorësh të stilit të jetesës, shëndetit mendor dhe fizik të administruar gjatë 10 muajve, duke filluar nga marsi 2020. Kështu, ekspertët zbuluan se disa individë kishin një tendencë gjenetike drejt mirëqenies më të mirë se të tjerët gjatë pandemisë. Ata gjithashtu vunë re se, ndërsa pandemia përparonte, tendenca gjenetike kishte një ndikim gjithnjë e më të fuqishëm në mënyrën se si ata njerëz e perceptonin cilësinë e jetës së tyre, potencialisht për shkak të izolimit social të kërkuar nga masat e rrepta të kontrollit për të luftuar COVID-19. Analiza e të dhënave më pas tregoi se kontributi i gjenetikës në tipare komplekse si mirëqenia mund të ndryshojë me kalimin e kohës.
"Pandemia COVID-19 ishte një mundësi unike për të studiuar ndikimin e gjenetikës në mirëqenie, në një kohë kur ishte e nevojshme të izoloheshim socialisht. Ne zbuluam se gjatë vitit të parë stresues të pandemisë, natyra jonë, domethënë përbërja jonë gjenetike, kishte një ndikim relativ në mënyrën se si ne vlerësojmë jetën tonë", përfundojnë autorët.


PLoS Genetics 2022. Doi: 10.1371/journal.pgen.1010135
http://doi.org/10.1371/journal.pgen.1010135


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC