Farmaci

sht122023

Bllokuesit e kanaleve të kalciumit mund të nxisin zhvillimin e glaukomës

Sipas një studimi të botuar në "JAMA Ophthalmology", ekziston një lidhje e pafavorshme midis përdorimit të bllokuesve të kanaleve të kalciumit dhe glaukomës, çka do të thotë se përdoruesit e këtyre barnave kanë një probabilitet rreth 39% më të lartë për të zhvilluar këtë patologji okulare. Përdorimi i bllokuesve të kanaleve të kalciumit lidhet gjithashtu me reduktime në disa trashësi të retinës, duke siguruar kështu një bazë strukturore që mbështet lidhjen ndërmjet tyre dhe glaukomës.

"Përdorimi i bllokuesve të kanaleve të kalciumit lidhet me një rrezik të shtuar për zhvillimin e glaukomës në studimet eksploruese. Ne u përpoqëm të hetojmë lidhjen midis përdorimit sistematik të bllokuesve të kanaleve të kalciumit dhe glaukomës", shpjegon Alan Kastner nga Klinika Oftalmologjike Pasteur në Santiago, Kili, autori kryesor i studimit.

Studiuesit vlerësuan pjesëmarrësit nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar me të dhëna gjithëpërfshirëse për statusin e glaukomës, presionin intraokular (IOP) dhe trashësinë e shtresës së brendshme të retinës që rrjedh nga tomografia e koherencës optike (OCT). Përdorimi i bllokuesve të kanaleve të kalciumit u vlerësua nëpërmjet një pyetësori dhe u konfirmua gjatë një interviste të kryer nga një infermiere e trajnuar. Masat primare të rezultatit përfshinin statusin e glaukomës, IOP të kompensuar të kornesë dhe dy parametra të trashësisë së brendshme të retinës me prejardhje nga OCT (shtresa e fibrës nervore të retinës makulare [mRNFL] dhe trashësitë e shtresës së brendshme pleksiforme të qelizave ganglionale makulare [mGCIPL]. ). Studimi përfshiu 427,480 të rritur, 33,175 (7.8%) e te cilëve merrnin bllokues të kanaleve të kalciumit. Pjesëmarrësit që kishin të dhëna të plota mbi statusin e glaukomës (n=427,480), IOP (n=97,100) dhe trashësinë e shtresës së brendshme të retinës që derivon nga OCT-ja (n=41,023) u konsideruan të kualifikuar për analizat përkatëse. Pas përshtatjes për faktorët kryesorë sociodemografikë, mjekësorë, antropometrikë dhe të stilit të jetesës, përdorimi i bllokuesve të kanaleve të kalciumit, por jo i agjentëve të tjerë antihipertensivë, u shoqërua me rritjen e mundësive për zhvillimin e glaukomës, trashësi mGCIPL dhe mRNFL më të hollë, por jo një reduktim të IOP.

"Mungesa e lidhjes midis përdorimit të bllokuesve të kanaleve të kalciumit dhe presionit intraokular sugjeron që mund të përfshihet një mekanizëm i neurodegjenerimit glaukomatik, i pavarur nga presioni intraokular. Edhe pse nuk është krijuar një lidhje shkakësore, zëvendësimi ose pezullimi i bllokuesve të kanaleve të kalciumit mund të merret në konsideratë nëse glaukoma përparon pavarësisht terapisë optimale", përfundojnë autorët.

 

JAMA Ophthalmology 2023. Doi: 10.1001/jamaophthalmol.2023.3877
http://doi.org/10.1001/jamaophthalmol.2023.3877


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC