Farmaci

mar302023

Shëndeti mendor dhe lodhja muskulare. Efektet dhe përfitimet e koenzimës Q10

Koenzima Q10 (CoQ10) ose ubiquinone është një molekulë e cila është njohur prej kohësh për rolin e saj të rëndësishëm në përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientëve kardiopatikë. Ajo gjendet në sasi të bollshme në mitokondri dhe membranat qelizore në forma të reduktuara dhe të oksiduara, veçanërisht në mëlçi, veshka, zemër dhe pankreas. Është një kofaktor që ndërhyn në proceset energjetike dhe merr pjesë në reaksionet redoks si një bartës elektroni. Pikërisht për këtë arsye, kjo molekulë njihet se ka një fuqi të fortë antiinflamatore dhe antioksiduese që e bën atë të aftë për të bllokuar veprimin e radikalëve të lirë dhe për të shkaktuar procese inflamatore.

Aktiviteti antioksidant i koenzimës Q10

Aktiviteti antioksidant i CoQ10, në fakt, lidhet me formën e saj të reduktuar, ubiquinol, e cila është e aftë për të reduktuar stresin oksidativ dhe peroksidimin e lipideve. Është vënë re se përqendrimet e reduktuara plazmatike të CoQ10, të cilat favorizojnë përkeqësimin e të dy gjendjeve të stresit oksidativ dhe proceseve inflamatore, shoqërohen me gjendje patologjike neurodegjenerative, por edhe me proceset e plakjes.
Janë të shumtë studimet që kanë hetuar korrelacionin midis mungesës së gjakut të CoQ10 dhe disa sëmundjeve. Përveç sëmundjeve kardiovaskulare, në fakt, CoQ10 gjithashtu duket se luan një rol në disa sëmundje të sistemit nervor, duke përfshirë sëmundjet e Parkinsonit dhe Alzheimerit; në patologjitë që përfshijnë muskujt, si skleroza e shumëfishtë dhe sindroma e lodhjes kronike, si dhe migrena. Studiuesit nga Universitetet e Pizës, Bolonjës dhe Torinos kanë publikuar një përmbledhje që fokusohet pikërisht në studimet e efekteve në sistemin nervor dhe muskulor për të vlerësuar nëse integrimi me CoQ10 është një opsion i mundshëm si në një çelës parandalues, por edhe si ndihmës i trajtimeve konvencionale.

Efekte të dobishme të koenzimës Q10 për sëmundjet neurodegjenerative dhe lodhjen kronike

Disa aplikime janë premtuese, veçanërisht në disa sëmundje neurodegjenerative, pasi ato lidhen me proceset e neuroinflamacionit dhe stresit oksidativ qelizor, për shkak të mosfunksionimeve në nivelin mitokondrial. CoQ10 mund të ketë efekte pozitive në inde të ndryshme dhe rrugë metabolike. Një numër në rritje i provave tregon gjithashtu efekte të rëndësishme në profilaksinë e migrenës, veçanërisht kur shoqërohet me produkte të tjera ushqyese, duke përfshirë kurkumin, magnezin dhe Tanacetum parthenium L. ose riboflavin. CoQ10 gjithashtu duket se përmirëson simptomat e sindromës së lodhjes kronike dhe sëmundjeve të tjera të karakterizuara nga një gjendje lodhje (siç është fibromialgjia), por edhe te atletët e shëndetshëm që i nënshtrohen vazhdimisht aktivitetit fizik shumë intensiv. Përveç këtyre, efekte premtuese janë parë edhe në rastet e glaukomës dhe për kujdesin e fertilitetit, si te burrat ashtu edhe te gratë, në të cilat plotësimi me CoQ10 mund të përmirësojë çrregullimet metabolike të lidhura me këtë sëmundje. Në këtë panoramë, suplementimi i CoQ10 mendohet të jetë një strategji premtuese për t'u lidhur me terapitë konvencionale dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës së pacientëve. Të dhënat nga studimet, veçanërisht për patologjitë e përmendura, janë inkurajuese, konkludojnë autorët, por deri më sot të pamjaftueshme; ato do të duhet të forcohen nga prova afatgjata të kontrolluara me përzgjedhje rastësore përpara se të mund të konfirmohet kontributi pozitiv i kësaj molekule në fusha klinike të ndryshme nga ajo kardiovaskulare.

 

Francesca De Vecchi

Burimi:
Nutrients 2021, 13, 1697. https://doi.org/10.3390/nu13051697


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC