Farmaci

qer132023

Biosimilarët në trajtimin e psoriazës, efikasiteti i ngjashëm me barnat origjinale

Sipas një studimi të botuar në "JAMA Dermatology", nuk ekziston asnjë provë që tregon se efikasiteti i biosimilarëve në trajtimin e psoriazës ndryshon nga ai i barnave origjinale.

"Shkalla e provave mbi sigurinë dhe efikasitetin e biosimilarëve në trajtimin e psoriazës është ende e paqartë", thotë Zenas Yiu nga Salford Royal Hospital në Britani, autori kryesor i studimit.

Për të vlerësuar provat për biosimilarët specifikë në trajtimin e psoriazës, studiuesit identifikuan 14 studime klinike, ndër të cilat 10 për adalimumabin, 2 për etanerceptin dhe nga 1 për infliximabin dhe ustekinumabin, dhe gjithashtu tre studime grupore për adalimumabin, etanerceptin, infliximabin dhe etanerceptin.

Rezultatet treguan normat e përgjigjes 16-javore PASI75 që varionin nga 60,7% në 90,6% për biosimilarët e adalimumabit dhe 61,5% në 91,7% për barnat origjinale. Dy studime të biosimilarëve të etanerceptit treguan norma përgjigjeje 16-javore PASI75 prej 56.1% dhe 76.7% krahasuar me 55.5% dhe 73.4% për barnat origjinale. Një studim i vetëm i kryer për ustekinumabin tregoi përgjigje PASI75 në 86.1% të pacientëve të trajtuar me një biosimilar dhe 84.0% me barin origjinal. Në javën e 52-të, normat e përgjigjes së PASI75 varionin nga 86,3% në 92,8% për biosimilarët e adalimumabit dhe 84,9% në 93,9% për barnat origjinale. Një krahasim i vetëm i një etanercepti biosimilar me barin origjinal dha normat e PASI75 prej 80.9% dhe 82.9%, respektivisht. Studimet që vlerësojnë kalimin nga fillimi në një terapi biosimilare kundrejt terapisë fillestare të vazhdueshme, dhanë norma përgjigjeje 32-javore prej 87.0% në 91.3% për biosimilarët dhe 88.2% në 93.2% për barnat origjinale. Një studim i vetëm i ustekinumabit tregoi një normë përgjigjeje PASI75 32-javore prej 92.6% me një kalim në një biosimilar dhe 92.9% me terapi të vazhdueshme. Normat e reagimit në javën 52 me adalimumabin varionin nga 84,2% në 94,8% për biosimilarët dhe 88,1% në 93,9% për barnat origjinale. Analizat e sigurisë në javën e 16-të nuk treguan një prirje të qartë në favor të biosimilarëve ose barnat origjinale.

Në një editorial shoqërues, Luigi Naldi nga Spitali San Bortolo në Vicenza, dhe grupi i tij i punës shkruajnë se nga pikëpamja shoqërore, adoptimi i biosimilarëve mund të ofrojë përfitime, duke përfshirë aksesin e përmirësuar në kujdesin për një bazë më të madhe pacientësh dhe kursime në kostot e barnave.

 

JAMA Dermatology 2023. Doi: 10.1001/jamadermatol.2023.1338
http://doi.org/10.1001/jamadermatol.2023.1338

JAMA Dermatology 2023. Doi: 10.1001/jamadermatol.2023.1331
http://doi.org/10.1001/jamadermatol.2023.1331


Download Center

separa
Principi e Pratica Clinica
Lista e barnave të rimbursueshme 2015
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
VENDIME TË KËSHILLIT TË MINISTRAVE
shkoni në download >>
separa

OTC